Enligt Naturresursinstitutets uppföljningar har sorkbestånden ökat i många områden i Finland. Inom ett område som sträcker sig från Uleåborgregionen till östra Finland har variationen i sorkpopulationerna nu nått sin toppfas. I Sydvästra Finland, Birkaland, Mellersta Finland och även norra Lappland har sorkpopulationerna ökat betydligt under sommaren 2022. I dessa områden förväntas sorktoppen nås 2023.
– I västra Finland inföll sorktoppen hösten 2021 och efter det har populationerna minskat. Även i sydöstra Finland och huvuddelen av Skogs-Lappland finns endast små sorkpopulationer, berättar ledande forskare Otso Huitu vid Naturresursinstitutet.
Sorkbestånden varierar ofta i cykler: efter en ökningsfas följer en toppfas, sedan en avtagande fas, tills bestånden är som minst. När sorkbestånden passerat toppfasen, förblir bestånden vanligen låga i 1–2 år, tills stegringsfasen tar vid. Tidvis försvinner den mångåriga cykliska variationen och sorkbestånden varierar endast enligt årstid: på våren finns det ett stort antal sorkar och på hösten ett måttligt antal.
Inom ett område som sträcker sig från Uleåborgregionen till Norra Karelen förekommer rikligt med sork. Särskilt sorkbeståndet i Kajanaland är starkt. Inom hela området förekommer både åkersorkar och skogssorkar. I detta toppområde kommer sorkmängderna sannolikt att kollapsa under vintern 2022–2023. Sorkar kan ändå förekomma i terrängen under våren och i början av sommaren 2023, men bestånden förväntas fortsätta att minska ända till våren 2024.
I Lapska armen och i Fjäll-Lappland i Utsjoki har sorkpopulationerna ökat redan i ett par år. Vid höstens uppföljning med sorkfångster observerades att särskilt sorkbestånden i Lapska armen har blivit tämligen stora. Vid fångsterna påträffades även några fjällämlar. Om den kommande vintern är gynnsam för smågnagare i de nordligaste delarna av Finland, kommer toppfasen av sorkbeståndet att nås hösten 2023.
I Sydvästra Finland, Birkaland och huvuddelen av Mellersta Finland har antalet sorkar ökat betydligt under 2022. Resultaten av Naturresursinstitutets uppföljning med sorkfångster förebådar en ökning i sorkbestånden inom dessa områden även nästa år. Således skulle toppen av populationsvariationen nås hösten 2023. För närvarande är den dominerande arten skogssork, men under toppår blir mängden åkersork ofta lika stor som mängden skogssork eller större. I de sydvästligaste och sydligaste delarna av Finland har variationen i sorkpopulationerna under de senaste årtionden varit mycket oregelbunden, så det kanske inte blir någon topp alls.
I största delen av de österbottniska landskapen, med undantag av Norra Österbotten, nådde sorkförekomsten toppfasen hösten 2021. Efter detta har bestånden blivit glesare, och för tillfället finns det ont om sork i dessa områden. Populationsvariationens bottennotering nås sannolikt våren 2023, varefter sorkbestånden återigen börjar öka så småningom.
I de östliga delarna av Mellersta Finland samt i Södra och Norra Savolax är sorkbestånden nu små eller högst måttliga. I dessa regioner har de mångåriga populationsvariationerna ersatts med årstidsvariationer under de senaste 5–6 åren. Den dominerande sorkarten är skogssork.
I Skogs-Lappland och i den sydöstligaste delen av Finland är sorkbestånden huvudsakligen små, men i några områden kan det lokalt förekomma något fler sorkar.
Inom sorktoppområdet från Uleåborg till östra Finland förväntas skador på plantskog under den kommande vintern. Särskilt sorkbestånden i Kajanaland är starka, och där påträffas också den värsta plantskadegöraren, dvs. åkersorken, i stora mängder. Skogsägare uppmanas att kontrollera sina unga plantbestånd på sorkangrepp så snart som möjligt. På våren är det bra att kontrollera plantbestånden för eventuella skador.
I östra Finland och i den sydvästligaste delen av landet finns det ställvis rikligt med skogssorkar. Om höstarna söker sig skogssorkar till byggnader, vilket ökar risken för smitta av sorkfeber. Sorkfeberviruset smittar via luftvägarna genom inhalering av damm som förorenats med saliv, urin eller avföring från skogssork. Det är bäst att städa bort avföringen med en fuktig duk, inte med en dammsugare eller en sopborste som rör upp damm i luften. Det rekommenderas att sorkar elimineras från byggnader med sorkfällor. På så sätt ackumuleras viruset inte i byggnader. Senast vid årsskiftet minskar mängden sork som söker sig inomhus betydligt.
Mer information:
Otso Huitu, ledande forskare, tfn 029 532 4917, [email protected]
Heikki Henttonen, gästexpert, tfn 029 532 2430, [email protected]
Riksomfattande uppföljning av variationer i sorkpopulationen
Bild: Inom ett område som sträcker sig från Uleåborg till östra Finland, särskilt i Kajanaland, är sorkbestånden rikliga. I de västligaste delarna av Österbotten nådde sorkbestånden toppfasen hösten 2021 och är för närvarande små. I sydvästliga och mellersta Finland har sorkbestånden ökat betydligt under året. I Skogs-Lappland och den sydöstligaste delen av landet finns det sparsamt med sork. I norra Lappland är sorkbeståndet på väg till toppfasen 2023. I Savolax har det inte förekommit mångåriga sorkcykler på ett halvt årtionde.
Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1