Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Skeptisismi: Skeptinen epäily on muovannut koko länsimaista ajattelua

Gaudeamus

Skeptisismi: Skeptinen epäily on muovannut koko länsimaista ajattelua

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2016 klo 10:25
Julkaisija: Gaudeamus

Mitä jos maailma ei olekaan sellainen kuin kuvittelemme? Mistä voimme tietää, miten asiat todella ovat? Mitä oikeastaan tarkoitamme ”tiedolla”? Kenen tietoa se on? Mistä se on peräisin ja voiko siihen luottaa?

Filosofinen skeptikko kyseenalaistaa varman tiedon mahdollisuuden. Hän ei kuitenkaan suhtaudu tietoon ehdottoman kieltävästi vaan pikemminkin tutkivasti. Skeptinen epäily on muovannut koko länsimaista ajattelua, sillä eri aikakausien suuret filosofit ovat muotoilleet näkemyksiään usein juuri vastauksina skeptikoiden väitteille.

Tietoon ja totuuteen liittyvät kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia. Virtuaalitodellisuuden lisäksi nyky-yhteiskunnan jatkuva informaatiotulva tarjoaa runsaasti ainesta skeptisille pohdinnoille. Internetissä surffatessa tiedon ja informaation raja hämärtyy ja lähteet karkaavat tavoittamattomiin. Skeptisismi muistuttaa, että on tärkeää pysähtyä pohtimaan, mitä hyväksymme tietona ja miksi.

Skeptisismi syventyy epäilyn ja etsimisen filosofiaan antiikista nykypäivään. Siinä pohditaan muun muassa skeptisen filosofian suhdetta tunteisiin ja uskonnolliseen tietoon sekä skeptisismin ilmenemistä nykyfilosofiassa. Teos sisältää myös klassikkotekstien suomennoksia Cicerosta David Humeen.

Tieto kytkeytyy valtaan

”Paljon keskustelua käydään myös tietona esitettävien väitteiden yhteydestä erilaisiin taloudellisiin, aatteellisiin tai poliittisiin intresseihin. Tieto kytkeytyy valtaan: tiedolliset väitteet paitsi kuvailevat maailmaa myös monin tavoin tuottavat sitä.” Malin Grahn-Wilder

”Ne, jotka sanovat skeptikoiden kieltävän ilmenevän, näyttävät minusta kuunnelleen huonosti, mitä me sanomme. Me emme nimittäin kiellä sitä, minkä pakottava vaikutelma saa meidät hyväksymään ilman harkintaa, kuten aiemmin sanoimme.” Sekstos Empeirikos: Pyrrhonismin pääpiirteet (suomentanut Marke Ahonen)

 ”On varmaa, että tervejärkisellä ja kokeneella ihmisellä tulisi olla ja yleensä onkin enemmän luottamusta mielipiteisiinsä kuin tyhmällä ja tietämättömällä (…). Edes järkevimmällä ja kokeneimmalla ihmisellä tämä arvovalta ei ole koskaan täydellinen, sillä hänenkin täytyy olla tietoinen monista entisistä erehdyksistä ja yhä pelätä tulevia samankaltaisia erehdyksiä.” David Hume: Filosofian skeptisestä järjestelmästä (suomentanut Tuomo Aho)

 ”Vahvaksi falliblismiksi voidaan kutsua kantaa, jonka mukaan tieteelliset uskomukset ovat tyypillisesti epätosia mutta silti totuudenkaltaisia tai likimäärin tosia. Tiede edistyy, kun uudet tutkimustulokset korjaavat ja täsmentävät vanhoja ja näin vievät tiedettä kohti totuutta.” Ilkka Niiniluoto

Onko tämä kutsu?

Tervetuloa juhlistamaan syksyn epäilyttävimmän tietokirjan ilmestymistä!

Maanantai 24.10.2016 klo 17.30–19.30 Koneen Säätiön Kamari, Tehtaankatu 21 B, Helsinki

Skeptisismi: Epäilyn ja etsimisen filosofia kokoaa yhteen tuoretta kotimaista tutkimusta sekä klassikkotekstien suomennoksia.

Ohjelmassa muun muassa lauluja tietämättömyydestä Jonimatti Joutsijärven esittämänä sekä runsain mitoin skeptisiä keskusteluja.

Ilmoittautumiset viimeistään 20.10.2016: outi.kitti@gaudeamus.fi

Huom! Tila ei ole esteetön. Talossa on hissi, mutta myös portaita. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, jos tarvitset esteetöntä kulkua.

"Mutta jos ilmenee jotakin, mikä vaikuttaa todennäköiseltä, mieli täyttyy mitä inhimillisimmästä nautinnosta." Cicero, Lucullus, 127,  suom. Antti Oikarinen

 

Tervetuloa myös Helsingin kirjamessuille seuraamaan kirjaan liittyvää keskustelua

Lauantai 29.10.2016 15.30–16.00 Eino Leino -lava                 

Skeptisismi: epäilyn ja etsimisen filosofia

Mitä jos maailma ei olekaan sellainen kuin kuvittelemme? Aistimme huijaavat meitä päivittäin. Lisäksi hakupalvelimet ja uutissivustot syöttävät meille tulvimalla ”tietoa”. Kenen tietoa se on? Mistä se on tullut ja voiko siihen luottaa? Keskustelemassa Malin Grahn-Wilder ja Ilkka Niiniluoto, haastattelijana piispa Björn Vikström.

Malin Grahn-Wilder (toim.)
Skeptisismi
Epäilyn ja etsimisen filosofia
ISBN 978-952-495-396-2
Gaudeamus 2016

Lisätietoa kirjasta (mm. sisällys ja muut kirjoittajat) Gaudeamuksen verkkosivuilta.

Kirjan toimittaja

Malin Grahn-Wilder, FT, filosofian post doc -tutkija, Jyväskylän yliopisto; vieraileva tutkija, Columbia University, New York

Arvostelukappaleet:
outi.kitti@gaudeamus.fi

 

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs