Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekarttaa työstetään yhdessä yritysten kanssa

Centria-ammattikorkeakoulu

Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekarttaa työstetään yhdessä yritysten kanssa

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2015 klo 10:18
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Keski-Pohjanmaalla on käynnissä rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekartan laatimistyö. Työhön on jo osallistunut suuri määrä yrityksiä haastattelujen muodossa ja seuraavaksi selvityksen tuloksia jalostetaan konkreettisiksi kehittämistoimiksi.

Kehittämistoimia suunnitellaan yritysten ja kehitystoimijoiden kesken viikoilla 44–46 Kokkolassa, Raahessa, Vetelissä, Ylivieskassa, Nivalassa ja Piippolassa järjestettävissä tilaisuuksissa, joihin toivotaan runsaasti yritysedustajia.

– Centria ja VTT ovat haastatelleet kesän ja syksyn aikana Oulun Eteläisen, Keski-Pohjanmaan ja Raahen seudun alueella 50 rakennustuoteteollisuuden yritystä. Olemme juuri saaneet valmiiksi alustavan yhteenvedon haastattelujen tuloksista, jonka perusteella suunnittelemme vuoteen 2025 ulottuvaa kehittämisen tiekarttaa, kertoo hankkeen projektipäällikkö, Centrian tutkimus- ja kehitysjohtaja Vesa Martinkauppi.  

Ennakointi ja tuotekehitys tärkeimmät tulevaisuuden tekijät

Haastattelujen perusteella yritykset kokevat tulevaisuutensa kannalta merkittävimmiksi tekijöiksi ennakoinnin ja tuotekehityksen. Ennakoinnin merkityksen kokee tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeäksi tai suureksi neljä viidestä yrityksestä. Vastaavasti tuotekehityksen merkityksen ratkaisevaksi tai suureksi näkee 70 prosenttia yrityksistä.

– Huomattavaa on, että poikkeuksellisen suuri osa yrityksistä, yli 20 prosenttia kokee nämä tekijät ratkaisevan tärkeiksi tulevaisuutensa kannalta, kertoo haastattelujen tuloksia analysoinut VTT:n Terttu Vainio.

Myös automaatio ja robotiikka sekä EU-lainsäädäntö koetaan yrityksissä merkittäviksi tulevaisuuden tekijöiksi. Vain muutama yritys ei kokenut näillä olevan mitään merkitystä toiminnalleen.

– Itse asiassa automaatio ja robotiikka nousivat yritysten näkemyksissä erityisesti esiin, sillä lähes joka kolmannes haastatelluista näki sen ratkaisevan tärkeäksi tulevaisuuden tekijäksi, lisää kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski, Oulun Yliopiston Oulun Eteläisen instituutista.

Haastatelluista yrityksistä suurin osa, 75 prosenttia, oli pieniä alle 50 hengen yrityksiä.
– Yhteensä haastatteluun osallistuneet yritykset työllistävät alueella yli 2 000 henkilöä, eli tutkimuksen perusteella laadittavan kehittämisen tiekartan toimenpiteet voivat vaikuttaa merkittävästi rakennustuoteteollisuuden parissa työskentelevien työn sisältöön, kuvaa JEDU:n aikuiskoulutus- ja oppisopimusjohtaja Matti Peltola.

Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekarttaa laaditaan EAKR-rahoitteisessa yhteishankkeessa, jota toteuttavat Centria tutkimus ja kehitys, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä ja Oulun Yliopiston Oulun Eteläisen instituutti. Hankealueen kuusi seutukuntaa ovat myös vahvasti sitoutuneet hankkeeseen rahoitusosuuksillaan sekä ohjausryhmätyöskentelyllä.

Rakennustuoteteollisuuden nykytila-analyysi ja kehittämissuunnitelma Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Keski-Pohjanmaalla -hanke

Hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu Oy.  Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä osallistuu nykytilan kartoitustyöhön. Oulun Yliopiston Oulun Eteläisen instituutti on mukana tukemassa hankkeessa laadukkaan ja luotettavan selvitystyön sekä oikeiden johtopäätösten tekemistä. Tulevaisuuden kehittämispotentiaalin määrittämisessä hanketoimijoita avustaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 100 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta tulevan Euroopan unionin aluekehitysrahaston osuus on 70 %. Haapaveden-Siikalatvan, Kaustisen, Kokkolan, Nivala-Haapajärven, Raahen ja Ylivieskan seutukunnat osallistuvat hankkeen rahoitukseen kukin 5 000 euron panoksella. Hanke kestää joulukuun 2015 loppuun.

Alueellisten tilaisuuksien aikataulu:

  • Kokkola 28.10. klo 14 Centria-ammattikorkeakoulu, pieni auditorio, Talonpojankatu 2
  • Raahe 29.10. klo 14 Brain Center, 2. kerros, Rantakatu 5 D
  • Veteli 3.11. klo 14 Kunnanvirasto, Kivihyypäntie 1
  • Ylivieska 4.11. klo 14 Centria-ammattikorkeakoulu, Vierimaantie 7
  • Nivala 10.11. klo 14 Nivalan teknologiakeskus NITEK, pieni sali, Pajatie 5
  • Piippola 11.11. klo 14 Siikalatvan kunnan Piippolan toimisto, Keskustie 9

Lehdistön edustajilla on mahdollisuus osallistua aluetilaisuuksiin. Tilaisuudet alkavat klo 13.45 kahvitarjoilulla ja päättyvät n. klo 16.30. Ilmoittautuminen tilaisuuteen sähköpostitse: katja-koutonen-hautala@centria.fi


Lisätietoja
TKI-johtaja Vesa Martinkauppi, 044 449 2707
Kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski 040 091 9310
Aikuiskoulutus- ja oppisopimusjohtaja Matti Peltola 050 558 4590

Centria-ammattikorkeakoulun Oy:n osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.
 
Keskeiset tunnusluvut 2014
 
Koulutusohjelmia                                   22
Opiskelijoita                                          2901
Tutkintoja                                             612
Henkilöstömäärä                                   253 (-14)
Kokonaistuotot                                      26,2 M€ (-14)

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs