Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Puhetekoteorian klassikko vihdoin suomeksi

niin & näin

Puhetekoteorian klassikko vihdoin suomeksi

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 08:15
Julkaisija: niin & näin

Kieltä käytettäessä ei läheskään aina vain todeta, miten asiat ovat. Kielen käyttäminen on tekemistä: lupaamista, loukkaamista, leikinlaskua tai vaikkapa avioliittoon vihkimistä. Ensimmäisenä kielen toiminnalliseen ulottuvuuteen kiinnitti järjestelmällistä huomiota J. L. Austin, jonka luentoihin perustuva Näin tehdään sanoilla julkaistaan nyt suomeksi.

Austinin teoksessa esitetään puheteko- eli puheaktiteorian perusteet ja tehdään selkoa puhetekojen toimivuudesta tai toimimattomuudesta erilaisissa tilanteissa. Austinin perusoivallus on, ettei kielen käyttöä voi erottaa sen käyttötilanteista: ei esimerkiksi ole oikeudellista kieltä sinänsä vaan ainoastaan konkreettisia tilanteita, joissa lakikieltä käytetään ja joissa yksilöllä voi olla tai olla olematta valtuudet esimerkiksi tuomion julistamiseen. Näin tehdään sanoilla johdattaa niin arkikielen kuin eri erikoiskieltenkin rikkaaseen ja ennen kaikkea sävykkääseen maailmaan ja osoittaa, miten monin tavoin kieli ihmisen jokapäiväiseen elämismaailmaan kuuluu.

John Langshaw Austin (1911–1960) oli brittiläinen kielifilosofi, joka muistetaan parhaiten puhetekoteorian kehittäjänä. Hänen kuolemansa jälkeen teoria on saanut merkittävän sijan humanistisissa tieteissä, filosofiassa, kielitieteessä sekä esimerkiksi kirjallisuuden ja politiikan tutkimuksessa.

 

John L. Austin

Näin tehdään sanoilla

(How to Do Things with Words, 1962)

Suom. Risto Koskensilta

192 sivua

ISBN 978-952-7189-05-4

Sähkökirjan ISBN 978-952-7189-10-8

Hinta 35 €, niin & näin -lehden kestotilaajille –20%

Sähkökirjan hinta 27 € (ellibs.fi)

netn.fi/nain-tehdaan-sanoilla

arvostelukappaleet yhteyspäällikkö Jukka Kangasniemi (jukka.m.kangasniemi@gmail.com)

niin & näin on vuodesta 1994 ilmestynyt laajan yleisön tiede- ja kulttuurilehti, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura ry. Yhdistys julkaisee myös niin & näin -kirjasarjaa ja pitää yllä filosofian verkkoportaalia Filosofia.fi.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs