Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Potilaille turvattava heidän tarvitsemansa syöpälääkkeet, hintoja saatava alas

Syöpäjärjestöt

Potilaille turvattava heidän tarvitsemansa syöpälääkkeet, hintoja saatava alas

Tiedote.
Julkaistu: 31.05.2016 klo 09:46
Julkaisija: Syöpäjärjestöt

Syöpälääkkeiden yhdenvertainen saatavuus kaikille potilaille on varmistettava. Näin sanovat yhteisessä kannanotossa useat Euroopan johtavat syöpäjärjestöt. Suomen Syöpäyhdistys on yksi allekirjoittajista.

Kannanotto, joka julkaistaan osana Euroopan syöpäviikkoa, vaatii lääketeollisuutta kantaman oman vastuunsa siitä, että uusiin ja tehokkaisiin syöpälääkkeisiin on varaa.

Euroopan syöpäjärjestöjen kannanotossa todetaan mm:

”Sairaalat tai lääkärit joutuvat tekemään päätöksiä hoidoista, jotka voivat olla kalliita joko yhteiskunnalle tai potilaalle itselleen. Uhkana on, että hoitopäätös tehdään sillä perusteella, onko siihen varaa. Epätietoisuus hoitojen saatavuudesta voi aiheuttaa erityistä huolta, jos potilas on juuri saanut syöpädiagnoosin.”

Monissa Euroopan maissa ikääntyminen kasvattaa syöpäpotilaiden määrää. Suomessa 1970-luvun alussa syöpädiagnosiin sai vuosittain noin 11 000 ihmistä, 1990-luvun alussa noin 18 000 ja vuonna 2014 syöpädiagnooseja oli 32 300 (Suomen Syöpärekisteri 2016).

Tehostuneiden hoitojen ansiosta potilaat selviytyvät syövästään entistä useammin. Samaan aikaan uudet syöpälääkkeet ovat entistä kalliimpia.

Syöpäjärjestöt vaativat:

”Lääkkeiden hintojen tulee olla yhteiskunnallisesti kestäviä ja niiden pitäisi olla suhteessa niiden vaatimaan tutkimus- ja kehittämispanostukseen realistisia. Lääkkeillä pitäisi olla selkeä hoidollinen hyöty.”

Yksi ratkaisumalli hintojen kustannuksiin on suosia rinnakkaislääkkeitä ja biosilimaareja. Biologinen kaltaislääke eli biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäisen biologisen lääkkeen kanssa.

Lääkkeillä, jotka ovat kalliita, pitää olla myös selkeä hyöty. Markkinoille tulee nyt myös lääkkeitä, jotka ei tuo yleensä suurta lisäarvoa vaan ovat lähes samanlaisia kuin alkuperäiset.

Kannanotto liitteenä.

Euroopan syöpäjärjestöt (European Cancer Leagues, ECL) ja kansalliset järjestöt ovat perustaneet vaikuttamishankkeen. Hankkeen ensimmäisenä puheenjohtajamaa on Hollannin syöpäyhdistys.

Lisätietoja:
Syöpälääkkeet
Riikka Huovinen, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri, puh. 050 300 5509, riikka.huovinen(@)cancer.fi

ECL-hanke
Sakari Karjalainen,  Syöpäjärjestöjen pääsihteeri ja  ECL:n puheenjohtajana, puh. 0400 818 910, sakari.karjalainen(@)cancer.fi

Anu Kytölä, tiedottaja puh. 050 382 8968, anu.kytola(@)cancer.fi

www.europeancancerleagues.org

www.kaikkisyövästä.fi

 

Liitetiedostot

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä, jolla on yli 120 000 jäsentä.

Syöpäjärjestöihin kuuluvat:

Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt: 
12 alueellista syöpäyhdistystä 
6 valtakunnallista potilasjärjestöä 
Suomen Syöpärekisteri ja sen osana Joukkotarkastusrekisteri 
Syöpäsäätiö 

Syöpäjärjestöt tukee ja kuntouttaa syöpää sairastavia ja heidän läheisiään, tiedottaa syöpää ehkäisevistä ja terveyttä edistävistä asioista, pitää yllä rekisteriä syöpätaudeista ja joukkotarkastuksista ja myöntää varoja syöpätautien tieteelliseen tutkimukseen.

www.syöpäjärjestöt.fi
www.kaikkisyövästä.fi
www.ilmansyöpää.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs