Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Pölypilvi löytyi Kuun ympäriltä

Oulun yliopisto

Pölypilvi löytyi Kuun ympäriltä

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2015 klo 10:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Luonnontieteellinen tiedekunta
Tiedote 18.6.2015

Pölypilvi löytyi Kuun ympäriltä

Maan Kuuta ympäröi ohut pilvi, joka koostuu pienistä pölyhiukkasista (1/1000 mm). Tämän päätelmän esittävät yhdysvaltalaiset, suomalaiset ja saksalaiset tutkijat tiedelehti Naturen uusimmassa numerossa. Tutkijat ovat analysoineet tietoaineistoa, jota on tuottanut NASA Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) -aluksessa oleva pölyä havaitseva laite. Aineisto oli kerätty puolen vuoden aikana 2013–2014, jolloin alus kiersi Kuuta.

Pöly ulottuu aina 200 kilometrin korkeuteen Kuun pinnasta, minkä jälkeen pilvi ohenee korkeammalle mentäessä. ”On jännittävää löytää tällainen pölypilvi Kuun ympäriltä”, sanoo tutkimukseen osallistunut professori Juergen Schmidt Oulun yliopistosta. ”Tämänkaltaisia pilviä on aiemmin havaittu Jupiterin kuiden ympäriltä. Kyseessä ovat hyvin samankaltaiset fysikaaliset prosessit, ja tämän tarkan uuden tietoaineiston avulla voimme nyt oppia muidenkin Aurinkokunnan kappaleiden lähiympäristöissä vallitsevista olosuhteista.”

Tällaisen pölypilven löytymistä on odotettu kauan, sillä jo Apollo-astronautit olivat 1970-luvulla kuvailleet näkemäänsä sumeaa auteretta. Pilven olemassaoloa ei ole kuitenkaan pystytty varmistamaan ennen tätä. Pilvi syntyy, kun meteoroidit osuvat Kuun pintaan suurella nopeudella ja irrottavat pölyainesta.

Sama meteoroidijoukko, joka on luonut Kuuta ympäröivän pölypilven, näkyy myös Maan taivaalla meteoreina, etenkin joka vuosi toistuvina meteoriparvina. Kuun pölyvaipan on itse asiassa nähty voimistuvan juuri kun meteoriparvia näkyy Maassa.

Lisätietoja

professori Juergen Schmidt, tähtitiede, Oulun yliopisto, puh. 0294 481 317

LADEE-avaruuslennosta: http://www.nasa.gov/ladee

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs