Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » PHSOTEY tiedottaa: Väitöstilaisuus ihosyöpien varhaisasteiden tunnistamisesta hypespektritekniikan avulla 29.5.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Väitöstilaisuus ihosyöpien varhaisasteiden tunnistamisesta hypespektritekniikan avulla 29.5.

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2015 klo 10:29
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

LL Noora Neittaanmäki-Perttu väittelee 29.5. kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "DIAGNOSIS AND TREATMENT OF PREMALIGNANT CHANGES OF PHOTODAMAGED SKIN: Novel Hyperspectral Imaging and New Therapeutical Aspects". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Iho-ja Allergiasairaala, auditorio, Meilahdentie 2. Vastaväittäjänä on Professor Olle Larkö, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, Sweden, ja kustoksena on professori Annamari Ranki. Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Scholae Doctoralis Ad Sanitatem Investigandam Universitatis Helsinkiensis. Päijät-Hämeen keskussairaala on ollut mukana Neittaanmäen tutkiessa hypespektrikameran mahdollisuuksia käytännössä.

Tiivistelmä
Ihosyöpien määrä on jatkuvassa räjähdysmäisessä kasvussa maailmanlaajuisesti. Tämä kuormittaa terveydenhuoltoa merkittävästi. Taudinmäärityksen kehittäminen, siten että ihosyövät pystytään tunnistamaan jo varhaisessa vaiheessa sekä hoitoalueiden aiempaa tarkempi määrittäminen lisähoitojen välttämiseksi, ovat keskeisiä keinoja rajoittaa hoitokustannuksia. Lisäksi on tarve uusille, helposti toteutettaville ja kustannusvaikuttaville hoitomuodoille.

Väitöstyössä tutkittiin uutta Suomessa kehitettyä hyperspektritekniikkaa ihon okasolusyövän varhaisasteiden, ns. subkliinisten aktiinikeratoosien, tunnistamisessa, sekä huonosti rajautuvien ihon pintamelanoomien, ns. lentigo malignojen, rajojen määrittämisessä lisäleikkausten välttämiseksi. Väitöstyössä selvitettiin myös uuden päivänvalolla toteutettavan fotodynaamisen hoidon (päivänvalo-PDT) tehoa ja turvallisuutta, sekä kustannusvaikuttavuutta ihon okasolusyövän esiasteiden eli aktiinikeratoosien hoidossa.

Tutkimuksessa tutkittiin kahta iholle levitettävää valoherkistäjävoidetta, joista toista ei aiemmin ole käytetty tällä indikaatiolla. Tutkimuksella haluttiin kehittää ihosyöpien varhaisvaiheiden hoitoprosessia resursseja ja kustannuksia säästäväksi, sekä löytää uusia, hyvin siedettyjä mutta tehokkaita hoitomuotoja. Väitöskirjatyöhön sisältyi neljä prospektiivista kliinistä tutkimusta.

Hyperspektrikuvantaminen todettiin hyödylliseksi varhaisten, silmälle vielä näkymättömien, aktiinikeratoosien havaitsemisessa. Lisäksi hyperspektrikuvantamisen avulla kyettiin havaitsemaan silmälle näkymättömiä lentigo maligna-kasvainten rajoja. Tämä auttaa entistä tarkemmin määrittämään hoitoalueet ja saattaa mahdollistaa entistä tarkemman hoidon seurannan. Turhilta lisäleikkauksilta saatetaan välttyä.

Päivänvalo-PDT osoittautui tehokkaaksi, turvalliseksi ja paremmin siedetyksi kuin perinteinen fotodynaaminen hoito (keinovalo-PDT), missä valolähteenä on keinovalo. Päivänvalo-PDT vei vähemmän sekä poliklinikan henkilökunnan että potilaan aikaa. Keinovalo-PDT osoittautui kuitenkin kustannustehokkaammaksi kuin päivänvalohoito, kun lääkkeenä oli perinteinen valoherkistäjä, metyyliaminolevulinaatti (MAL).

Uusi valoherkistäjälääkkeet, aminolevulinaatti nanoemulsio (BF-200 ALA), osoittautui tehokkaaksi ja turvallisia aktiinikeratoosien päivänvalo-PDT:ssa. Hyperspektrikuvantaminen on lupaava uusi tekniikka silmälle näkymättömien ihosyöpien varhaisvaiheiden havaitsemissa sekä hoitoa tarvitsevan ihosyöpäalueen määrittämisessä. Päivänvalo-PDT mahdollistaa laajojen valovaurioalueiden hoidon tehokkaasti ja kivuttomasti. Uusien tehokkaiden valoherkistäjien käyttö saattaa parantaa hoitotehoa, laskea hoitokustannuksia ja siten lisätä hoidon kustannustehokkuutta.

http://urn.fi/URN:ISBN:ISBN%20978-951-51-1216-3

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs