Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Philaeen yritetään radioyhteyttä loppuviikosta

Ilmatieteen laitos

Philaeen yritetään radioyhteyttä loppuviikosta

Tiedote.
Julkaistu: 10.03.2015 klo 16:00
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Euroopan avaruusjärjestö ESA yrittää ottaa yhteyttä komeetan pinnalla olevaan Philae-laskeutujaan lähipäivinä. Philaen emoalus Rosettalla on mahdollisuus ottaa radioyhteys Philaeen 12.3 aamun ja 20.3. aamun välisenä aikana.

Ensimmäinen yritys alkaa 12.3. klo 03.18 Suomen aikaa. Viimeinen yritys päätyy 20.3. klo 06.00 Suomen aikaa, jolloin Philaen link-radiolähetin Rosettassa kytketään pois päältä.  Kahdeksan vuorokauden aikana on yhteensä 11 aikaväliä, jolloin sekä Aurinko paistaa Philaen aurinkopaneelille että Philae on Rosettan antennin vastaanottosuunnassa.

67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan sivuseinämällä seisovaan Philae-laskeutujaan voidaan yrittää ottaa yhteyttä nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Philaen akku ja patteri tyhjentyivät laskeutumisen jälkeen 15. marraskuuta. Aurinkokennot eivät saaneet tuolloin tarpeeksi valoa, koska Philae laskeutui jonkinlaiseen koloon, mihin auringonvalo pääsee vain noin puolitoista tuntia yhteensä 12,4 tuntia pitkässä komeetan päivässä.

 

Philae vaipui marraskuussa eräänlaiseen horrostilaan, mutta ehti tehdä lähes kaikki etukäteen suunnitellut mittaukset. Tällä hetkellä auringosta tulevaa energiaa lasketaan olevan riittävästi radiolähettimen toiminnan aloittamista varten, koska komeetta on tullut lähemmäksi aurinkoa.

"Tällä hetkellä on epävarmaa, saadaanko Philaeen yhteys. Jos näin tapahtuu, 24. maaliskuuta Ranskassa Pariisissa pidettävässä suunnittelukokouksessa päätetään, mitä havaintoja tehdään ja missä järjestyksessä. Ennen sitä pitää kuitenkin selvittää, onko Philae toimintakunnossa ja mitä tutkimuksia on mahdollista tehdä”, Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt selvittää. Jos yhteys saadaan, havaintojen tekoa voidaan jatkaa syksyyn saakka, koska paikka suojaa Philaelta ylikuumenemiselta Auringon lähestymisestä huolimatta.

Ilmatieteen laitoksen Philae-laskeutujaan toimittamat SESAME/PP-mittalaite ja massamuisti toimivat hyvin laskeutumisvaiheessa ja myös rankan laskeutumisen jälkeen. "Toiveet ovat korkealla, että laitteistot ovat valmiina jatkamaan mittauksia, jos yhteys Philaeen saadaan luotua."

Philae on komeetan sivuseinämän kolossa


Philae on komeetan sivuseinämässä olevassa kolossa paikalla ”Abydos”. Sen tarkkaa sijaintia ei vielä tiedetä, mutta uudet CONSERT-tutkan data-analyysit rajoittavat mahdollisuuden 40 m x 40 m kokoiselle neliölle entisellä ”K”-alueella.


"Kuvien ja muiden analyysien perusteella tiedetään, että Philae on tipahtanut komeetan reunan yli ja alas jonkinlaiselle "parvekkeelle", joka sijaitsee komeetan sivuseinässä", Walter Schmidt kertoo. Philaen kolmella puolella kuvissa voidaan nähdä kallioseinäke, mutta yksi sen kameroista osoittaa arvioiden mukaan suoraan ulkoavaruuteen. Gravitaatio on kuitenkin sivullepäin. Uusia kuvia pyritään ottamaan herätyksen jälkeen, jotta sijaintipaikasta saadaan tarkempaa tietoa.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107walter.schmidt@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs