Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Pantasusi Rillan kuolinsyyselvitys on valmistunut

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Pantasusi Rillan kuolinsyyselvitys on valmistunut

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2013 klo 16:37
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kainuusta lokakuun lopussa kuolleena löydetyn pantasusi Rillan kuolinsyyselvitys on valmistunut. Selvityksen mukaan RKTL:n pannoittama susi kuoli ulkoisiin vammoihin.

Suden suusta ja mahalaukusta löytyi hirven karvaa, mikä viittaa suden kuolleen hirven aiheuttamiin vammoihin. Suden turkki oli normaalikuntoinen, eikä sen kaulassa havaittu vaurioita. Eläimestä ei löytynyt ampumisjälkiä tai vierasta materiaalia. Kuolinsyytutkimus tehtiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa.

Pantasusi Rilla löytyi kuolleena 25. lokakuuta Vuosangasta Valkeisjärven eteläpuolelta läheltä tietä. Susi oli niin sanotun Vuosangan lauman alfanaaras. Rilla pannoitettiin ensimmäisen kerran noin kaksivuotiaana maaliskuussa 2009, ja se sai pennut tuolloisen parinsa Raikun kanssa samana keväänä. Raiku hävisi syksyn 2009 aikana. Rillan viimeisin pari oli Hessu, joka vaelsi etelämpää Sotkamosta. Hessu ja Rilla tuottivat kolme pentuetta vuosina 2011–2013.

Sudet kuolevat vain harvoin hirven aiheuttamiin vammoihin, mutta se tunnetaan susien kuolinsyynä esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Suomessa on ennen Rillaa löytynyt yksi hirven aiheuttamiin vammoihin kuollut pantasusi, alfanaaras Lupu, vuonna 2004 Sonkajärvellä.

Lisätietoja:

erikoistutkija Ilpo Kojola (suurpetotutkimus), RKTL, puh. 0295 327 411

tutkija Marja Isomursu (kuolinsyyselvitys), Evira, puh. 040 5121 248,

tutkija Minna Nylund, Evira, puh. 040 4893 393

 

Eviran kuolinsyyselvitys (pdf)

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs