Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Pannan pudotusmekanismi ei toiminut nuorella karhulla

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Pannan pudotusmekanismi ei toiminut nuorella karhulla

Tiedote.
Julkaistu: 21.08.2013 klo 13:38
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kyyjärvellä kaadettiin eilen RKTL:n pannoittama karhu, jonka kaulasta löytyi märkivä haava. Pannan aiheuttamat vammat nuoren uroskarhun kaulassa johtuivat siitä, että ajastimen ohjaama pannan automaattinen pudotusmekanismi ei toiminut.

Kaulan paksuuntuminen otetaan nuorten karhujen pannoituksessa huomioon siten, että pantaan jätetään kasvunvaraa. Yleensä pantaan laitetaan vielä lisävarmistukseksi puuvillapala, joka repeytyy rikki pannan kiristyessä. Tällä karhulla sitä ei ollut. RKTL selvittää miksi näin on tapahtunut sekä tutkii pantavalmistajan kanssa automaattimekanismin pettämisen mahdolliset syyt, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Tutkimuslaitos on lisännyt myös saalistietolomakkeisiinsa kyselyn, jossa voidaan ilmoittaa mahdollisista pannan aiheuttamista vammoista. Kyselyyn vastaaminen on tärkeätä, jotta asiaa voidaan jatkossa seurata paremmin ja kehittää pantoja sekä muuttaa tarvittaessa käytäntöjä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on asentanut lähetinpannan 135 karhulle vuosina 1998 - 2013. Kyyjärven tapausta vastaava hiertymävammaa ei ole aiemmin tullut tietoon. Liikkuvuus- ja elinpiiritietoa hyödynnetään karhukannan arvioinnissa. Tutkimuslaitos pyrkii myös analysoimaan, miten ihmistoiminta vaikuttaa eri ikäisten uros- ja naaraskarhujen liikkumiseen.

Susi- ja ilvespannoissa ei vastaavaa riskiä

Kaulan vahventumisen aiheuttamaa vaaraa pannan kiristymisestä ei ole susilla eikä ilveksillä, koska nuorilla eläimillä on pannoitusten aikaan käytännössä lähes yhtä vahva kaula kuin aikuisilla.

Lisätietoa: Erikoistutkija Ilpo Kojola, RKTL, puh. 0295 327 411, s-posti: etunimi.sukunimi@rktl.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs