Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oulusta opettajankoulutuksen osaamista Armeniaan

Oulun yliopisto

Oulusta opettajankoulutuksen osaamista Armeniaan

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 13:03
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 3.12.2014

Oulusta opettajankoulutuksen osaamista Armeniaan

Oulun yliopiston kasvatustieteilijät ovat pian jo neljän vuoden ajan vieneet suomalaisen huippuluokan opettajankoulutuksen osaamista Armeniaan. He ovat yhdessä armenialaisten kumppaneidensa kanssa kehittäneet ja uudistaneet Armenian valtion pedagogisen yliopiston (ASPU) opetussuunnitelmia, opetustapoja ja oppimateriaaleja sekä koulutustoiminnan hallintoa. Hanketta on rahoittanut Maailmanpankki.

Armeniassa hanke on nähty erittäin tärkeäksi kansallisella tasolla. Armenian pääministeri ja opetusministeri ovat seuranneet hankkeen käynnistämistä ja etenemistä aktiivisesti. He ovat erittäin tyytyväisiä hankkeen tuloksiin ja ovat esittäneet toiveensa yhteistyön jatkumisesta ASPU:n ja Oulun yliopiston välillä.

Oulun yliopiston ja Armenian valtion pedagogisen yliopiston yhteistyö hankkeen jälkeen onkin jatkunut opiskelija- ja opettajavaihtona. Siitä kirjoitettiin yliopistojen välille uusi yhteistyösopimus, kun Armenian valtion pedagogisen yliopiston rehtori Ruben Mirzakhanyan vieraili Oulussa 24.–27.11.2014. Samassa yhteydessä rehtori Ruben Mirzakhanyan luovutti rehtori Lauri Lajuselle Armenian opetusministeriön korkeimman huomionosoituksen, kultaisen ansiomitalin. Lauri Lajunen on ensimmäinen ulkomaalainen yliopistorehtori, jolle mitali on annettu.

”Suomalaisesta näkökulmasta ASPUn opetussuunnitelmat olivat kieltämättä hyvin vanhanaikaiset. Ne käytiin läpi ja uudistettiin eurooppalaisen mallin suuntaan. Opetus oli hyvin tenttipainotteista, ja opetusmenetelmiä kehitettiinkin opiskelijalähtöisemmiksi”, kuvaa dekaani Riitta-Liisa Korkeamäki Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta.

Myös opetuksessa käytettävä kirjallisuus käytiin läpi, karsittiin pois vanhentunutta ja tuotiin tilalle englanninkielistä kirjallisuutta. Yksi hankkeen merkittävä tulos oli, että ASPU käynnisti oman harjoittelukoulun toiminnan.

”Opettajankoulutukseen ASPUssa kuului kyllä harjoittelua aikaisemminkin mutta hajanaisesti. Harjoittelukoulun kautta siihen saatiin mukaan opettajaopiskelijoiden ohjaus”, kertoo hanketta käytännössä toteuttanut kasvatustieteiden tiedekunnan koulutusdekaani Marko Kielinen.

”Järjestimme Oulussa armenialaisopiskelijoille viime kesänä kesäkoulun ja aiomme jatkaa sitä toimintaa. Otamme mielellämme myös tohtoriopiskelijoita Armeniasta tänne opiskelemaan. Lisäksi pyrimme saamaan omia opiskelijoitamme vaihtoon Armeniaan. Maa on historialtaan ja kulttuuriltaan hyvin rikas, ja olemmekin saaneet koulutusvientikokemuksen lisäksi vaikuttavia kokemuksia siitä”, sanoo Korkeamäki.

Lisätietoja:

rehtori Lauri Lajunen, puh. 0294 48 4071

dekaani Riitta-Liisa Korkeamäki, puh. 0294 48 3701

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs