Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oulun yliopistolla etäsuojelussa kymmeniä kasvilajeja

Oulun yliopisto

Oulun yliopistolla etäsuojelussa kymmeniä kasvilajeja

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2015 klo 09:17
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Kasvitieteellinen puutarha
Tiedote 19.11.2015

Oulun yliopistolla etäsuojelussa kymmeniä kasvilajeja

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aulassa on avattu kasvien etäsuojelusta kertova näyttely. Puutarhalla on tällä hetkellä etäsuojelun piirissä yhteensä 65 uhanalaista tai silmälläpidettävää kasvilajia, -alalajia tai -variaatiota. Niistä suurin osa kasvaa puutarhan ulkokokoelmissa. Useita kymmeniä on lisäksi solukkoviljelyssä, joista edelleen osa on kryosäilytyksessä eli pakastettuna. Oulussa on työn alla myös kolmen uhanalaisen sammallajin kasvatus.

Kasvien etäsuojelu Oulussa on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen luonnonvaraisten kasvien ex situ- eli etäsuojeluhanketta (ESCAPE). Hanketta toteuttavat sitä koordinoiva Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus. Hankkeen tavoitteena on alkuperäisten luonnonvaraisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tuleville sukupolville.

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan vastuulla ovat erityisesti uhanalaisten ja harvinaisten kasvien solukkoviljely- ja kryosäilytysmenetelmien kehittäminen sekä kasvien lisääminen ja kasvattaminen puutarhassa.

Näyttely koko perheelle

Kasvitieteellisessä puutarhassa esillä oleva näyttely esittelee etäsuojelua, sen taustaa, menetelmiä ja tulevaisuuden näkymiä tekijöiden ja tutkijoiden kautta. Näyttely koostuu 11 havainnollisesta tietotaulusta sekä lapsille tarkoitetusta etäsuojelulautapelistä. Esillä on myös pieni kokoelma solukkolisättyjä kasveja ja sammalia.

Kaikille avoin ja maksuton näyttely on avoinna puutarhan aukioloaikoina (ma–pe 8–15, su 12–15) maaliskuun 2016 loppuun saakka. Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalla lähellä Kuivasjärveä, Kaitoväylä 5.

Lisätietoja:

intendentti Anna Liisa Ruotsalainen, kasvitieteellinen puutarha, puh  0294 481 559

ylipuutarhuri Tuomas Kauppila, kasvitieteellinen puutarha, puh 0400 957 588

ESCAPE – Suomen luonnonvaraisten kasvien etäsuojeluhanke

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs