Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oulun yliopisto panostaa kestävän kaivannaistoiminnan osaamiseen – Teknologiateollisuuden lahjoituksesta potkua

Oulun yliopisto

Oulun yliopisto panostaa kestävän kaivannaistoiminnan osaamiseen – Teknologiateollisuuden lahjoituksesta potkua

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2015 klo 10:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Teknologiateollisuus ry.
Oulun yliopisto
Tiedote 3.12.2015

Oulun yliopisto panostaa kestävän kaivannaistoiminnan osaamiseen – Teknologiateollisuuden lahjoituksesta potkua

Teknologiateollisuus lahjoitti 20.11.2015 Oulun yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa. Lahjoitusrahalla kannustetaan yliopistoja kehittämään omaa strategista osaamistaan. Teknologiateollisuuden ja Oulun yliopiston yhteisessä tilaisuudessa Oulussa esiin nostettiin muun muassa huippuosaaminen kestävässä kaivannaisteollisuudessa ja metallinjalostuksessa.

”Lahjoitus on panostus Suomen tulevaisuuteen. Oulun yliopistolla on painopisteinä useita teknologiateollisuudelle tärkeitä osaamisalueita. Oulun meriitit esimerkiksi it-osaamisessa ovat kaikille tuttuja”, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoi lahjoituksen juhlistustilaisuudessa.  

Oulun yliopistolla on myös keskeinen rooli kestävän kaivannaisteollisuuden ja materiaaliteknologian koulutuksessa ja tutkimuksessa.

”Teknisten tieteiden, luonnontieteiden ja ihmistieteiden ennakkoluuloton yhdistäminen luo ainutlaatuisen pohjan uudelle monitieteiselle osaamiselle sekä hyvän mahdollisuuden omaleimaisen profiilin rakentamiseen”, Turunen jatkaa.

Oulun yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen mukaan Teknologiateollisuuden lahjoituksella on huomattava merkitys yliopiston suunnitellessa ja toteuttaessa uusia strategisia avauksia.

”Oulun yliopisto profiloituu tulevaisuudessa viiden temaattisen kokonaisuuden kautta, jotka kaikki rakentuvat uniikin huippuosaamisemme pohjalle. Kestävä arktinen kaivososaaminen on yksi keskeisistä huippuosaamisalueistamme, johon voimme yhdistää yliopiston laajan monitieteisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä arktisen yliopistoyhteistyön. Olemme erittäin kiitollisia siitä, että monitieteinen osaamisemme on saanut näin merkittävän luottamuksenosoituksen”, Niinimäki sanoi. 

Yliopiston ja yritysten yhteistyöllä parhaat eväät

Teknologiateollisuus uskoo, että yliopiston ja yritysten yhteistyö koulutuksessa, tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa luo parhaat eväät tulevaisuuteen.

Oulun yliopistoon viime vuonna perustettu kaivannaisalan tiedekunta (Oulu Mining School) pyrkii vastaamaan lisääntyvän kaivostoiminnan tutkimus- ja koulutushaasteisiin erityisesti pohjoisen luonnonvarojen ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

”Oulu Mining School on hyvä esimerkki monialaisesta osaamiskokonaisuudesta ja kansainvälisesti merkittävästä koulutus- ja tutkimuskeskittymästä, jota yliopisto ja teknologiayritykset ovat olleet synnyttämässä yhteistuumin”, Teknologiateollisuuden apulaisjohtaja Mervi Karikorpi toteaa.

”On myös erinomaista, että yrittäjyys, arktisuus sekä tähän liittyen ruotsin kielen osaamisen vahvistaminen ovat poikkileikkaavina teemoina vahvasti läsnä Oulun yliopiston strategiassa. Uskon, että tämä tulee siivittämään teknologiayritysten ja -osaajien menestystä ja kansainvälistymistä”, Karikorpi sanoi.

Yliopiston koerikastamo ainutlaatuinen maailmassa

Tiedekunnan osaamista esitellyt professori Saija Luukkanen nosti esiin yliopistoon rakennetun jatkuvatoimisen ja automatisoidun koerikastamon, joka on ainutlaatuinen maailmassa.

”Lähiajan tutkimushankkeita ovat mm. prosessin kiertovesitutkimukset, kuten kemikaalijäämät kiertovedessä ja niiden vaikutus prosessiin, prosessikemian tutkimus sekä kehittynyt tehtaanlaajuinen ohjaus ja säätö”, Luukkanen kertoi

Minipilot-koerikastamo perustuu Pyhäsalmen kaivoksen rikastamoon, jonka toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen korosti tilaisuudessa kaivosteollisuuden olevan käytännössä samojen suurten haasteiden edessä kuin teknologiateollisuus yleensä. Yhteistyö tutkimus- ja kehitystyössä on siksikin tärkeää.

”Kestävä kehitys on tietysti kaikkien kaivostoimijoiden huulilla, mutta cleantechin ohella me pyrimme kehittämään toimintaamme myös mm. digitalisaation ja älykkäiden koneiden avulla”, Luukkonen mainitsi.

Teknologiateollisuus lahjoitti kaikkiaan 11 miljoonaa euroa yliopistoille, lue tiedote julkistuksesta 20.11.2015 täältä.

Lisätietoja:

Teknologiateollisuus:
Toimitusjohtaja Jorma Turunen, 0500 445 444
Apulaisjohtaja Mervi Karikorpi, 040 7419801
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi
@TechFinland

Oulun yliopisto:
dekaani Juha Lunkka, kaivannaisalan tiedekunta, puh. 0294 481 434
viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, 040 5463413 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs