Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oulun Eteläisen instituutti Suomen edustajaksi Euroopan avaruushiukkasfysiikan järjestöön

Oulun yliopisto

Oulun Eteläisen instituutti Suomen edustajaksi Euroopan avaruushiukkasfysiikan järjestöön

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 08:54
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Oulun Eteläisen instituutti
Tiedote 14.6.2016

 

Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutti (OEI) on hyväksytty jäseneksi Astro Particle Physics European Consortium (APPEC) -järjestöön, joka on eurooppalaista avaruushiukkasfysiikan tutkimusta koordinoiva yhteistyöelin.

APPEC järjestää tieteellisiä kokouksia ja toimii foorumina kansainvälisten yhteistyöhankkeiden kokoamiseksi. APPEC toimii myös Euroopan laajuisena asiantuntijaorganisaationa avaruushiukkasfysiikan tutkimuksen tiekartan laatimisessa ja suosittelijana suurten hankkeiden osalta.

Suomen edustajana OEI jakaa tietoa APPEC:n toiminnasta ja pyrkii edistämään järjestössä alan suomalaista tutkimusta, jota tällä hetkellä tehdään Oulun, Jyväskylän, Turun ja Helsingin yliopistoissa.

Avaruushiukkasfysiikan piiriin kuuluvat mm. kosmisen säteilyn, neutriinojen ja avaruuden pimeän aineen tutkimus. Oulun yliopistossa on kosmisen säteilyn havainnointia tehty jo 1970-luvulta lähtien ja Oulun Eteläisen instituutin toiminta-alueelle sijoittuvaan 1,43 kilometriä syvään Pyhäsalmen kaivokseen on 90-luvulta alkaen kehitetty avaruushiukkasfysiikan mittalaitteita.

Tällä hetkellä Pyhäsalmen kaivoksen tieteellinen toiminta on keskitetty CallioLab-laboratorioon, jossa Oulun ja Jyväskylän yliopistojen maanalaisfysiikan ryhmän omia tutkimushankkeita ovat erittäin tarkan kulmaresoluution omaava kosmisten myonien EMMA-observatorio ja neutriinoilmaisinten tuikeaineiden sisäistä radioaktiivisuutta mittaava C14-koe.

Lisätietoja:

tutkijatohtori Panu Jalas, Oulun yliopisto, Oulun Eteläisen instituutti, puh. 0294 48 7077, panu.jalas@oulu.fi

Oulun Eteläisen instituutti

CallioLab

Astro Particle Physics European Consortium

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs