Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oululaista 3D-osaamista maailmalle

Oulun ammattikorkeakoulu

Oululaista 3D-osaamista maailmalle

Tiedote.
Julkaistu: 27.02.2013 klo 08:38
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Mixed Reality -hankkeessa on toteutettu teknologiaa, jonka avulla fyysisiin kappaleisiin voi lisätä virtuaalisia tekstuureja. Kuva tai animaatio voidaan piirtää videoprojektorien avulla tarkasti ja kolmiulotteisesti myös hyvin epäsäännölliselle pinnalle.

Teknologiasta on rakennettu tutkimusprototyyppi teollisen muotoiluprosessin alkuvaiheiseen. Prototyyppi mahdollistaa materiaalien ja grafiikoiden testauksen oikeassa mittakaavassa fyysisiin tuotteisiin, kuten pakkaukset, keramiikka, kulutuselektroniikka, huonekalut ja jopa vaatesuunnittelu. Kappaleen koko voi vaihdella miniatyyrimallista nojatuoliin tai ihmiseen. Prototyyppi toimii myös monimuotoisen opetuksen tuki- ja visualisointivälineenä.

Prototyypin käyttökohteisiin liittyvä käyttäjätutkimus julkaistiin vertaisarvioidussa konferenssissa Saksan Ulmissa joulukuussa 2012. Prototyyppi on valittu esitettäväksi vuosittaisessa virtuaalitodellisuutta käsittelevässä IEEE VR 2013 -tapahtumassa maaliskuussa Floridassa, Yhdysvalloissa. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) on maailman suurin teknologian edistämisyhdistys.

Mixed Reality -hankkeessa on jalostettu teknologisia ratkaisuja, joilla kyetään projisoimaan kuvaa suoraan ihmiseen. Ratkaisujen hyödyntämisalueita ovat muun muassa lääketiede ja sen teknologia. Näiden pohjalta viime vuonna käynnistyi TEKESin rahoittama Digital Patient -hanke, jossa kehitetään prototyyppejä kansainvälisen tason potilastietojärjestelmien visuaalisiksi 3D-käyttöliittymiksi yhteistyössä erikoislääkäreiden ja käyttöliittymäasiantuntijoiden kanssa. Yhteistyössä ovat mukana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä yksityisiä lääkäriasemia.

Katso video prototyypistä ja projisoinnin mahdollisuuksista lääketieteessä: http://youtu.be/qZJXbTQmgzM

Oamk on aluevaikuttaja, joka tekee monipuolista yhteistyötä seudun yritysten ja yhteisöjen kanssa ennakoiden, tutkien ja reagoiden. Mixed Reality on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama. Hankkeen vastuuviranomainen on Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Digital Patient on osarahoitettu TEKESin tutkimuksesta liiketoimintaa ohjelmasta.

Lisätietoja

Mixed Reality: Jussi Kangasoja, projektipäällikkö, 050 574 2667, jussi.kangasoja@oamk.fi
Digital Patient: Petri Hyyppä, projektipäällikkö, 040 726 8875, petri.hyyppa@oamk.fi

Kuvateksti: Oamkissa kehitettyä prototyyppiä voidaan hyödyntää lääketieteessä. Kuva Juha Säkkinen.

Liitetiedostot

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs