Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oululaiselle intiaanitutkimukselle arvostettu yhdysvaltalainen palkinto

Oulun yliopisto

Oululaiselle intiaanitutkimukselle arvostettu yhdysvaltalainen palkinto

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2015 klo 11:07
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Kulttuuriantropologia
Tiedote 20.11.2015

 

Oululaiselle intiaanitutkimukselle arvostettu yhdysvaltalainen palkinto

Oulun yliopiston kulttuuriantropologian tutkijatohtori Sami Lakomäki on voittanut arvostetun yhdysvaltalaisen Erminie Wheeler-Voegelin -palkinnon. Palkinnon myöntää vuosittain parhaalle etnohistorialliselle monografialle alan johtava tutkimusjärjestö, American Society for Ethnohistory. Lakomäki voitti palkinnon teoksellaan Gathering Together: The Shawnee People through Diaspora and Nationhood, 1600–1870, jonka Yale University Press julkaisi viime vuonna.

Etnohistoria on monitieteinen ala, joka tarkastelee alkuperäiskansojen historioita yhdistelemällä historiantutkimusta, kulttuuriantropologiaa, arkeologiaa ja alkuperäiskansatutkimusta. Pyrkimyksenä on ymmärtää menneisyyttä alkuperäiskulttuurien näkökulmasta ja haastaa Eurooppa-keskeisiä tarinoita historiasta.

Gathering Together -teos tarkastelee pohjoisamerikkalaisten shawnee-intiaanien muuttuvia käsityksiä kansasta, vallasta ja maaoikeuksista. Teos kritisoi vanhempia tutkimuksia, jotka näkivät intiaanit ainoastaan kolonialismin passiivisina uhreina. Se korostaa, että shawneet loivat aktiivisesti omiin perinteisiinsä pohjautuvia uusia poliittisia ratkaisuja selviytyäkseen kolonialismin keskellä. Palkintoraadin mukaan Gathering Together on ”syvällisesti tutkittu, analyyttisesti hienovarainen ja vetävästi kirjoitettu”.

Lakomäki on kulttuuriantropologian yliopistonlehtori, mutta työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina kaksivuotisessa projektissaan Age of Adjustments -yhteisössä. Siinä hän tarkastelee vertailevasta näkökulmasta kolonialismia Pohjois-Amerikassa ja Fennoskandiassa ja kehittää uudenlaista globaalia näkökulmaa alkuperäiskansahistoriaan.

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Sami Lakomäki, Oulun yliopisto, kulttuuriantropologia, puh. 0294 483 357

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

 

Oulun yliopisto on kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto, joka rakentaa tulevaisuuden uutta osaamista, hyvinvointia ja sivistystä monitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Tulevaisuuden osaaminen on uuden tiedon löytämistä, hyödyntämistä ja soveltamista. Oulun yliopisto tutkii ihmistä ja kulttuureja muuttuvassa elinympäristössä sekä uuden teknologian mahdollisuuksia ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. Oulun yliopisto on pohjoisuuden monitieteinen asiantuntija.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs