Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Ommelmateriaalin valinta vähentää lasten leikkaushaavainfektiot puoleen entisestä

Oulun yliopisto

Ommelmateriaalin valinta vähentää lasten leikkaushaavainfektiot puoleen entisestä

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2016 klo 08:24
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 20.9.2016

 

Ommelmateriaalin valinta vähentää lasten leikkaushaavainfektiot puoleen entisestä

Käyttämällä triklosaanilankaa leikkaushaavan sulkemisessa voidaan merkittävästi vähentää lasten leikkaushaavainfektioita. Uuden tutkimuksen mukaan leikkauksen jälkeinen infektio havaittiin 5,4 prosentilla lapsista, joilla käytettiin tavallisia sulavia ompeleita, mutta vain 2,6 prosentilla lapsista, joilla käytettiin triklosaanilla käsiteltyjä lankoja.

Triklosaanilankojen leikkaushaavainfektioita vähentävä vaikutus oli erityisen selvä syvissä haavainfektioissa. Niiden käyttö vähensi selvästi myös leikkauksen jälkeisiä ylimääräisiä lääkärikäyntejä, sairaalahoitoja ja antibioottikuureja.

Oulun yliopistollisen sairaalassa 2010–2014 tehtyyn tutkimukseen otettiin vanhempien suostumuksen jälkeen 1557 alle 18-vuotiasta leikkaukseen tullutta lasta. Lapset satunnaistettiin saamaan leikkauksessa joko triklosaanilla käsitellyt tai tavalliset sulavat ompeleet. Leikkaavat kirurgit, hoitohenkilökunta tai tutkijat eivät tienneet, kumpaa ommelmateriaalia leikkauksessa käytettiin. Tutkimukseen ei otettu vastasyntyneitä, syöpäosaston potilaita, esinahan ja suulaen operaatioita eikä ilta- ja yöaikaan aikuisten leikkaussalissa tehtyjä leikkauksia.

Tutkimukseen mukaan tulleiden lasten toipumista seurattiin 10 ja 30 vuorokauden kuluttua leikkauksesta sähköposti-, posti- tai puhelinkyselyn avulla. Perheitä pyydettiin ottamaan yhteyttä aina, jos haavan paranemisessa oli ongelmia.

”Jos triklosaanilankaa käytetään 36 leikkauksessa, estetään yksi leikkaushaavainfektio. Haittavaikutuksia ei havaittu ja lasten toipuminen oli muuten samanlaista molemmissa ryhmissä”, kuvaa tutkimuksen tulosta sen tehnyttä ryhmää johtanut lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Marjo Renko Oulun yliopistosta ja yliopistollisesta sairaalasta.

Triklosaanilankojen vaikutuksista lasten leikkauksissa on tehty aikaisemmin vain yksi pienehkö satunnaistettu kontrolloitu tutkimus. Aikuisilla tutkimuksia on tehty 12, joista kolmessa triklosaanilangat ovat selvästi vähentäneet leikkaushaavainfektioita. Lasten leikkaushaavainfektiot ovat Suomessa harvinaisia. ”Triklosaanilankojen käyttö on edullinen ja yksinkertainen keino vähentää niitä edelleen”, toteaa Renko. Triklosaani on antiseptinen aine, jolla lanka käsitellään.

Tutkimus sai rahoitusta Alma och KA Snellman -säätiöltä.

Lisätietoja:

Dosentti Marjo Renko, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, puh. 050 3878 887, sähköposti: marjo.renko@oulu.fi

Artikkeli:

Triclosan-containing sutures versus ordinary sutures for reducing surgical site infections in children: a double-blind, randomised controlled trial

Marjo Renko, Niko Paalanne, Terhi Tapiainen, Matti Hinkkainen, Tytti Pokka, Sohvi Kinnula, Juha-Jaakko Sinikumpu, Matti Uhari, Willy Serlo. Lancet Infectious Diseases.

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs