Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Nuoret tiede- ja teknologiataiturit koolla Tutki-Kokeile-Kehitä 2014 –finaalissa

Kehittämiskeskus Opinkirjo

Nuoret tiede- ja teknologiataiturit koolla Tutki-Kokeile-Kehitä 2014 –finaalissa

Tiedote.
Julkaistu: 02.04.2014 klo 09:00
Julkaisija: Kehittämiskeskus Opinkirjo

Vuodesta 1979 lähtien järjestetty Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) -kilpailu on Suomen pitkäaikaisin lapsille ja nuorille suunnattu tiede- ja teknologiakilpailu. TuKoKe -kilpailun vuoden 2014 finaali sekä palkintojenjakotilaisuus järjestetään perjantaina 4.4. Exactumissa, Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä. Kaikki 20 finaalityötä ovat esillä klo 10-16 välisenä aikana ja kilpailun palkinnot jaetaan klo 14 luentosalissa A111. TuKoKe on jaettu kolmeen eri sarjaan: alku- ja esiopetuksen, peruskoululaisten ja lukiolaisten sarjoihin. Kilpailussa ei ole rajattu tieteenaloja, minkä vuoksi kilpailutöiden kirjo on tänäkin vuonna laaja. Finaalissa kilpailevat työt käsittelevät niin paperilennokkeja ja osakesijoittamista kuin kuusenpihkanäytteiden ja synteettisten pihkasalvojen hartsihappopitoisuuksiakin. Edellisvuoden TuKoKe -kilpailun voittaja, kansainvälistäkin mainetta niittänyt Perttu Pölönen osallistuu kilpailuun myös tänä vuonna jatkokehitetyllä Sävelkello -työllään.

Alku- ja esiopetuksen sarjan töissä näkyy selvästi lapsille läheiset teemat, kuten eläin- ja luontoteemat. Peruskoulusarjan kilpailutöiden tarjonta kattaa aina tietokonepelaamisesta Manga-kulttuuriin ja sudenkesytykseen. Tiede- ja teknologiakilpailun työ voi hyvin käsitellä niinkin maanläheistä aihetta kuin paperilennokkeja: Mertalan koulun oppilas Miro Brunou on tutkinut peruskoulusarjassa erilaisten paperilennokkien liitoaikoja tavoitteenaan havainnollistaa lentokoneen siipien toimintaa, aerodynamiikkaa sekä nostovoimaa. Lukiolaisten sarjassa tutkitaan niin kuparin vaikutusta bakteeri-, home- ja hiivakasvustoihin kuin myös kristillisestä uskonyhteisöstä irtautumiseen vaikuttavia tekijöitä.

- Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että TuKoKe -kilpailutyön ei tarvitse olla laboratoriossa tehty tutkimus, vaan tutkimustyöksi soveltuvat myös ihmisläheiset, haastattelupohjaiset työt. Kilpailuun osallistuminen ei myöskään vaadi täydelliseksi hiottua tutkimustyötä. Osallistua voi useampana vuonna jatkokehittämällä alkuperäistä työtään. Juuri näin on tehnyt esimerkiksi Perttu Pölönen, joka on kehittänyt voittoisaa Sävelkello -tutkimustaan muun muassa mobiilisovelluksen muotoon, toteaa Kehittämiskeskus Opinkirjon tiedekasvatuksen erityissuunnittelija Merike Kesler.

Kaikki finaalityöt palkitaan 200–2000 euron suuruisella stipendillä, jonka lisäksi sponsorirahoituksesta jaetaan erikoispalkintoja. TuKoKe toimii Suomen edustuskilpailuna kansainvälisissä Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) ja EUCYS (European Union Contest for Young Scientists) -kilpailuissa, joissa Suomea edustavat kilpailun 2. ja 3. sarjassa menestyneet työt. Tänä vuonna yksi 2. sarjan luonnontieteitä ja matematiikkaa ansiokkaasti käsittelevä finalistityö valitaan myös Broadcom MASTERS International -ohjelmaan Yhdysvaltoihin. Kilpailun neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Aalto-yliopiston professori Kalevi Ekman. Tuomariston puheenjohtajina toimivat sen sijaan professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta ja kehityspäällikkö Matti Rossi Tevellasta.

Kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan Akateemiset TEK yhteistyössä LUMA-keskus Suomen, Helsingin yliopiston, Tekniikan museon ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Lue tarkemmat tiedot finaalitöistä kilpailun verkkosivuilta osoitteesta www.tukoke.fi  

Lisätiedot: 

Merike Kesler, erityissuunnittelija, Kehittämiskeskus Opinkirjo, merike.kesler@opinkirjo.fi, p. 050 432 2058

Liitetiedostot

Kehittämiskeskus Opinkirjo on jäsenjärjestöjensä muodostama lapsi- ja nuorisotyön palvelujärjestö, joka toimii opetuksen ja kasvatuksen alalla. Opinkirjo edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä kehittymistä. 

Opinkirjo turvaa lasten ja nuorten mahdollisuuksia kasvaa henkisesti ehyiksi ja itsetuntoisiksi, ajatteleviksi, kriittisiksi ja ongelmanratkaisukykyisiksi ihmisiksi, joilla on edellytykset sekä mahdollisuus osallistua ja tulla kuulluiksi aina itseään koskevissa asioissa ikäkautensa mukaisesti. www.opinkirjo.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs