Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Norppia satelliittiseurannassa Perämerellä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Norppia satelliittiseurannassa Perämerellä

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2011 klo 09:37
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista ja kalatalouden tutkimuslaitos ja Itä-Suomen yliopisto selvittävät yhteistyössä paikallisten ammattikalastajien kanssa itämerennorppien liikkumista ja elinympäristönkäyttöä Perämerellä. Tarkoituksena on tutkia erityisesti norppien vaikutusta ammattikalastukseen. Ensimmäiset kahdeksan norppaa saivat satelliittiseurantalaitteensa syksyllä 2011.

Perämerellä kalastajat ovat tuoneet esille, että norpan osuus hyljevahingoissa on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Ongelman laajuuden ja mahdollisten ratkaisujen arviointia on vaikeuttanut tiedonpuute. Aiempi tuntemus hyljevahingoista ja niiltä suojautumisesta koskee lähes yksinomaan hallia.

Hankkeessa tutkitaan kalanpyydyksistä tai niiden läheisyydestä kiinniotettujen norppien ajallista ja alueellista elinympäristön käyttöä satelliittiseurannan avulla (GPS/GSM-laitteet). Tarkoituksena on arvioida norppien liikkumista ja ajankäyttöä ammattikalastajien kalastusalueilla ja pyydysten läheisyydessä sekä hylkeiden aiheuttamia pyydysvahinkoja ja saalistappioita. Hankkeessa kehitetään yhdessä ammattikalastajien kanssa myös kalanpyydyksiä.

Syksyllä satelliittilaitteilla merkityt norpat on pyydystetty Raahessa ja Simossa. Seurannassa on nyt yksi uros ja seitsemän naarasta, joiden paino vaihtelee 40 kilosta 113 kiloon.  Nuoret 40–50-kiloiset norpat ovat liikkuneet jo laajalti Selkämeren ja Perämeren pohjukan välillä.

Seuranta jatkuu lähettimien irtoamiseen saakka eli ensi kevään karvanvaihtoon. Talven yli jatkuvan seurannan perustella voidaan arvioida myös norppien vuodenaikaista levittäytymistä suhteessa jääpeitteeseen.

Toiveena on, että kesällä 2012 seurantaan saadaan norppia jo aikaisemmin kesällä. Tällöin voidaan arvioida norppien liikkumista erityisesti keskeiseen verkko- ja rysäkalastusaikaan.

Hankkeen tuloksille on nähtävissä suoria käytännön sovellutuksia norppakannan hoitotyössä ja Perämeren rannikon ammattikalastuksen toimintaedellytysten ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Hanke vastaa osaltaan myös Itämeren hyljekantojen hoitosuunnitelman esittämiin selvitystarpeisiin.

Kansallisen rahoituksen lisäksi työtä rahoittaa myös Euroopan kalatalousrahasto (EKTR) - EU investoi kestävään kalatalouteen

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön RKTL:n verkkosivulla:
http://www.rktl.fi/tiedotteet/norppia_satelliittiseurannassa_peramerella.html

Lisätietoja:
tutkimuspäällikkö Nina Peuhkuri, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 020 575 1381
yliopistotutkija Mervi Kunnasranta, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 371 3408
kalatalouspäällikkö Jukka Nyrönen, Kainuun ELY-keskus, puh. 044 038 5500

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs