Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Näätämöjoen lohisaalis pieneni kolmanneksen edellisvuodesta

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Näätämöjoen lohisaalis pieneni kolmanneksen edellisvuodesta

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2013 klo 12:38
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalastuskaudella 2013 Näätämöjoella saatiin saaliiksi 7 000 kiloa lohta. Saalis väheni kolmanneksen edellisvuodesta ja oli 17 prosenttia pienempi kuin pitkän aikavälin keskisaalis (8,5 t). Lohisaaliista kalastettiin 4,1 tonnia Norjan puolelta ja 2,9 tonnia Suomen puolelta.

Näätämöjoen Suomen puolen paikkakuntalaisten lohisaalis oli noin 2 500 kiloa. Saalis oli pitkän aikavälin saaliisiin suhteutettuna suuri, vaikkakin se pieneni 20 prosenttia edellisvuodesta. Paikkakuntalaiset (n. 30 ruokakuntaa) kalastivat pääsääntöisesti lohiverkoilla. Verkkosaalis oli 2 300 kg.

Näätämöjoen Suomen puoleisella osalla vierailleet ulkopaikkakuntalaiset kalastusmatkailijat saivat vapavälinein lohta noin 400 kiloa. Kalastusmatkailijoiden lohisaalis pieneni lähes 70 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kaikkiaan kalastusmatkailijoita kävi Suomen puolella 560 ja he lunastivat 2 300 kalastusvuorokautta, joka oli noin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Kalastusmatkailijoiden vähenemiseen vaikutti luvanmyynnissä jo vuonna 2012 tehty muutos, jossa poistettiin edullisemmat viikkoluvat. Myös tieto joen poikkeuksellisesta vähävetisyydestä saattoi vähentää matkailijoiden määrää.

Norjan puolella (Neiden) paikkakuntalaisten saalis perinteisellä käpäläverkolla eli heittonuotalla oli 1 100 kiloa, ja kalastusmatkailijoiden sekä paikkakuntalaisten kalastajien vapasaalis noin 3 500 kiloa. Saalislohista vapautettiin 90 lohta, yhteispainoltaan noin 350 kiloa. Norjan puolen kalastusmatkailijoista suurin osa oli suomalaisia lohenkalastuksen harrastajia.

Näätämöjoen Suomen puolen saalistilastot perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen postitiedusteluihin ja puhelinhaastatteluihin, jotka tehtiin kalastuskauden jälkeen. Sevettijärven-Näätämön paikkakuntalaisten lohisaalisarvioinnissa hyödynnettiin lisäksi kalastuksen valvonnan kautta saatua tietoa verkkopyydysten käytöstä. Norjassa sekä paikkakuntalaiset että kalastusmatkailijat ilmoittivat itse sekä saalislohet että vapautetut lohet kalastuksen päätyttyä. Ne ovat nähtävissä osoitteessa: www.scanatura.no.

Lisätietoa:

Tutkija Maija Länsman, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, s-posti: maija.lansman@rktl.fi, puh: 0400 143 111

Tutkija Panu Orell, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830

Eräsuunnittelija Markku Seppänen, Metsähallitus, s-posti: markku.seppanen@metsa.fi, puh: 0400 397 535

 

Näätämöjoen lohisaalis (kg) pyyntitavoittain Suomen ja Norjan puolella vuosina 1972-2013. Katkoviivalla on kuvattu vuosien 1972-2013 keskisaalis.
Lähde: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) ja scanatura.no.

Kuvan tiedotusvälineiden käyttöön voi ladata RKTL:n verkkosivuilta
http://www.rktl.fi/tiedotteet/naatamojoen_lohisaalis_pieneni.html
Kuva: Panu Orell
Kuvaa saa käyttää tästä tiedotteesta tehdyn artikkelin yhteydessä

 

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs