Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Näätämöjoen lohisaaliit kasvoivat: Suomen puolelta lähes ennätyssaalis

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Näätämöjoen lohisaaliit kasvoivat: Suomen puolelta lähes ennätyssaalis

Tiedote.
Julkaistu: 16.01.2013 klo 09:00
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Näätämöjoella saatiin vuonna 2012 lohta saaliiksi 10,6 tonnia. Saalis oli noin neljänneksen suurempi kuin pitkän aikavälin keskisaalis (8,5 t). Lohisaaliista yli puolet eli 6,3 tonnia kalastettiin Norjan puolelta ja 4,3 tonnia Suomen puolelta.

Näätämöjoen Suomen puolen lohisaalis oli ennätysmäinen, sillä vain vuonna 2006 tilastoitiin suurempi lohisaalis. Sevettijärven-Näätämön paikkakuntalaisista lähes 40 ruokakuntaa kalasti Näätämöjoella pääsääntöisesti lohiverkoilla. He saivat lohta saaliiksi reilut 3 000 kiloa. Ulkopaikkakuntalaiset kalastusmatkailijat kalastivat lohta noin 1 200 kiloa.

Suomen puolella kävi 680 kalastusmatkailijaa. Kalastusvuorokausien määrä (2 600) väheni 30 prosenttia edelliskesästä. Vähenemiseen vaikutti osittain se, että aiemmin kalastukseen lunastettiin enimmäkseen viikkolupia, joita ei enää kaudelle 2012 myyty.

Norjan puolella (Neiden) paikkakuntalaisten perinteinen saalis käpäläverkoilla (heittonuotta) oli noin 800 kiloa ja kalastusmatkailijoiden sekä paikkakuntalaisten kalastajien vapasaalis 5 500 kiloa. Norjan puolen kalastusmatkailijoista suurin osa oli suomalaisia lohenkalastuksen harrastajia.

Suomen puolen saalistilastot perustuvat postitiedusteluihin ja puhelinhaastatteluihin, jotka tehtiin pian kalastuskauden jälkeen. Sevettijärven-Näätämön paikkakuntalaisten lohisaalisarvioinnissa hyödynnettiin lisäksi kalastuksen valvonnan kautta saatua tietoa verkkopyydyksistä. Norjassa sekä paikkakuntalaiset että kalastusmatkailijat ilmoittavat saaliinsa itse kalastuksen päätyttyä. Ne ovat reaaliajassa nähtävissä osoitteessa www.scanatura.no.

 

Lisätietoa:

Tutkija Maija Länsman, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, s-posti: maija.lansman@rktl.fi, puh: 0400 143 111
Tutkija Panu Orell, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, s-posti: panu.orell@rktl.fi, puh: 040 530 5830
Eräsuunnittelija Markku Seppänen, Metsähallitus / Eräpalvelut, s-posti: markku.seppanen@metsa.fi, puh: 0400 397 535

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen puhelinnumerot vaihtuvat 12.2.2013. Vaihteen uusi numero on 029 530 1000.

Soittaminen kotimaassa 0295-alkuisiin valtakunnallisiin puhelinnumeroihin maksaa soittajalle oman operaattorin sopimuksen mukaisen paikallisverkko-, matkapuhelin- tai tekstiviestimaksun.
 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs