Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » MS-taudin seuranta on riittämätöntä – jopa puolelta puuttuu kuntoutussuunnitelma

Neuroliitto

MS-taudin seuranta on riittämätöntä – jopa puolelta puuttuu kuntoutussuunnitelma

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2016 klo 11:10
Julkaisija: Neuroliitto

MS-taudin hoidon seurannassa ja suunnitelmallisuudessa on parantamisen varaa. Hoitoon tulisi kuulua lääkehoito ja kuntoutus. Aivojen magneettikuvausta hyödynnetään melko vähän ja kuntoutussuunnitelma puuttuu jopa puolelta sairastuneista. Tilanne käy ilmi Neuroliitto ry:n ja Roche Oy:n toteuttamasta kyselystä, johon vastasi 467 MS-tautia sairastavaa henkilöä. 

Kyselyyn vastanneista 35 % ilmoitti, että magneettikuva oli otettu vain diagnoosivaiheessa. Neuroliitto pitää lukua alhaisena, sillä MS-taudin Käypä hoito -suosituksen mukaan magneettikuvausta tulisi käyttää taudin etenemistä hidastavan lääkehoidon tehon seurantaan. 

Tavallisesti MS-tauti alkaa aaltomaisella tautimuodolla, joka muuttuu ajan kuluessa tasaisesti eteneväksi.  Puolelta kaikista vastanneista ja 75 % aaltomaista MS-taudin muotoa sairastavista puuttui kuntoutussuunnitelma. Pitkäaikaissairaudesta tai vammasta kuntoutuvilla on yleensä lakisääteinen oikeus kuntoutussuunnitelmaan, johon hoitava lääkäri kirjaa muun muassa kuntoutuksen tavoitteet ja keinot. Suunnitelman puuttuminen voi merkittävästi vaikeuttaa kuntoutuspalveluiden saamista.

Kuntoutussuunnitelma on syytä laatia jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Samoin on ehdottoman tärkeää, että sairastunut mahdollisimman nopeasti saa sairauden etenemistä hidastavan lääkityksen, sanoo Neuroliiton toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva. Hyvä kokonaishoito heti sairauden alkuvaiheessa vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun pitkään.

MS-tautiin sairastuneet ovat tavallisesti 20–40-vuotiaita, kun he saavat diagnoosin. Maailman MS-päivän 25.5. teema on ”MS ei pysäytä”. Teemalla halutaan muistuttaa, että elämä jatkuu diagnoosista huolimatta. Nyt tehty potilaskysely on osa laajempaa selvitystä, jonka seuraavassa osassa Neuroliitto ja Roche Oy selvittävät terveydenhuollon päättäjien näkemyksiä tasa-arvoisen hoidon toteutumiseen Suomessa

Tietoa Maailman MS-päivän tapahtumista www.neuroliitto.fi/mmsp. Lisätiedot viestintäpäällikkö Minna Heikkilä 0400 828 537 minna.heikkila@neuroliitto.fi, MS-tautia sairastavien henkilöiden haastattelujärjestelyt tiedottaja Riikka Juva, puh. 040 7730 757 riikka.juva@neuroliitto.fi

MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Sitä sairastaa noin 7 000 suomalaista.  MS-taudin oireet ovat erilaisia eri ihmisillä riippuen siitä, missä keskushermoston osissa muutoksia ilmenee. Tyypillisiä oireita ovat näköhäiriöt, lihasheikkous, tuntoaistin oireet ja uupumus. Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä, mutta sekä perintö- että ympäristötekijöillä tiedetään olevan merkitystä. MS on yleisempi naisilla kuin miehillä, noin kaksi kolmasosaa sairastuneista on naisia.

Neuroliitto toimii multippeliskleroosia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Neuroliitto tarjoaa ammattilaisten antamaa ohjausta ja neuvontaa, joka vertaistuen rinnalla tukee sairastuneita ja heidän läheisiään etenevän neurologisen sairauden mukanaan tuomissa elämänmuutoksissa. Lisäksi Neuroliitto pyrkii vaikuttamistyöllä ja viestinnällä vähentämään sairastuneiden arjen haasteita sekä edistämään neurologisten sairauksien tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta. Neuroliitto tuottaa myös kuntoutus- ja asumispalveluja.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on myös in vitro -diagnostiikan ja syövän kudosdiagnostiikan sekä diabeteksen hoidon edelläkävijä. Roche Groupin pääkonttori sijaitsee Baselissa, Sveitsissä ja sillä on toimintaa yli 100 maassa. Työntekijöitä Rochella oli vuonna 2015 91 700 ihmistä maailmanlaajuisesti. Rochen investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen olivat vuonna 2015 8,6 miljardia

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs