Etelä-Savon kierto- ja biotalousosaaminen vahvistuu, kun Mikkelin EcoSairilaan nousee uudenlainen kehittämisympäristö Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja Metsäsairila Oy:n yhteistyönä.
Biokaasulaitokset ovat yleistyneet Suomessa, mutta alalla on edelleen merkittävää kasvupotentiaalia. Etelä-Savossa on tällä hetkellä kaksi biokaasulaitosta, Juvan Bioson Oy ja BioHauki Oy. Lisäksi BioSairila Oy:n biokaasulaitos aloittaa toimintansa vuonna 2020.
Tulevaisuudessa biokaasun tuotantoprosessien on oltava aiempaa energia- ja kustannustehokkaampia. Tuotantoprosessiin vaikuttavat tekijät on tunnistettava ja niitä on pystyttävä hallitsemaan paremmin.
Pienemmän mittakaavan koeympäristössä testejä voidaan tehdä hallitusti ja kustannustehokkaasti, jolloin niiden käyttöönotto täyden mittakaavan laitoksissa on riskittömämpää ja kustannustehokkaampaa.
- EcoSairilaan rakennettavassa kokeiluympäristössä voidaan testata menetelmiä, joilla parannetaan biokaasulaitosten energiatehokkuutta ja kannattavuutta, kertoo tutkimuspäällikkö Hanne Soininen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
Biokaasulaitoksille uusi ympäristö tarjoaa alustan toiminnan kehittämiseen. Laboratorio- ja demonstraatiomittakaavan kokeiden tuloksena saadaan uutta tietoa muun muassa biokaasulaitosten optimoinnista, haitta-aineiden vaikutuksesta biokaasuprosessiin. Tuloksista hyötyvät erityisesti biokaasualan toimijat, maatalousyrittäjät, jätehuolto- ja energia-alan yhtiöt ja tutkimuslaitokset.
- Tuotantoprosessissa syntyvä mädäte kannattaa myös tuotteistaa entistä tehokkaammin turvallisiksi, toimiviksi ja kannattaviksi kierrätyslannoitteiksi, painottaa toimitusjohtaja Ville Kakkonen Metsäsairila Oy:stä.
Kehittämiskokonaisuus mahdollistaa biokaasualan kansallisen ja kansainvälisen tason yritysten ja tutkimuslaitosten kehittämisympäristön ja -verkoston muodostumisen Etelä-Savoon.
Maatalousvaltaiselle maakunnalle uusi kokeiluympäristö tuo mahdollisuuksia myös maatalouden sivuvirtojen ja biojätteiden hyödyntämisessä.
Kokeiluympäristön rakentaminen mahdollistuu kahden rinnakkaishankkeen yhteistyönä. BioCir- ja BioLuuppi -hankkeet saivat yhteensä yli 1,1 miljoonan euron rahoituksen Etelä-Savon ELY-keskukselta Euroopan aluekehittämisen rahastosta (EAKR). Hanketta rahoittavat myös Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Energiasäätiö sr sekä BioHauki Oy.
Lisätietoja
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Tutkimuspäällikkö, TkT Hanne Soininen
[email protected], 0400 869 952
Metsäsairila Oy
Toimitusjohtaja Ville Kakkonen
[email protected], 040 161 8461
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, tarjoaa opetusta, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja yrityksille ja ihmisille. Xamk profiloituu hyvinvoinnin, teknologian ja luovan talouden korkeakouluksi. Korkeakoulun kivijalkoina ovat Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna ja kampuksena koko maailma. Opiskelijoita on 9900 ja henkilökuntaa 850. www.xamk.fi Twitter: @xamk.fi
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1