Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Metsäpeurojen pannoitukset onnistuivat, mutta kanta-arviota ei pystytä tekemään

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Metsäpeurojen pannoitukset onnistuivat, mutta kanta-arviota ei pystytä tekemään

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2014 klo 08:23
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on pannoittanut Kainuussa 17 metsäpeuranaarasta. Huono lumitalvi on sen sijaan estänyt metsäpeuralaskennat. Tämän vuoksi metsäpeurojen kanta-arviota ei tänä vuonna pystytä tekemään.

Kuhmossa ja Sotkamossa tehdyt metsäpeurapannoitukset onnistuivat erinomaisesti, ja pannoitukset on tehty suunniteltua nopeammin. Tavoitteena oli pannoittaa 15 metsäpeuranaarasta, mutta pannoitetuksi saatiin lopulta alle viikossa 17 naarasta. GPS - GSM-pannoilla kerätään tietoa muun muassa metsäpeurojen levinneisyydestä, liikkeistä, kuolleisuudesta ja vasatuotosta. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat suurpetojen vaikutukset metsäpeurojen kuolleisuuteen ja vasatuottoon.

Huono lumitalvi esti metsäpeuralaskennat

Helikopterista tehtävää metsäpeurojen laskentaa varten tarvitaan lunta, jotta eläimet löydetään jälkien perusteella. Paksu lumikerros saa metsäpeurat laumoittumaan ja kerääntymään suppealle alueelle ja lisäksi lumi vähentää peurojen liikkumista, mikä helpottaa laskentaa. Tänä talvena lumen puute on estänyt laskennat, eikä kanta-arviota voida tehdä. Laskennoissa lasketaan kaikki metsäpeurat ja siksi ne ovat tärkein menetelmä metsäpeurakannan koon selvittämiseksi.

Kainuun metsäpeurat ovat tänä talvena olleet melko vähän perinteisillä talvehtimisalueilla, ja ne ovat jo siirtymässä vasomisalueiden suuntaan. Myös Pohjanmaalla peurat ovat jo liikkeellä. Lumen puute on toisaalta helpottanut peurojen liikkumista ja ravinnon hankinta on ollut todennäköisesti helpompaa.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Tutkija Antti Paasivaara, puh. 0295 327 753

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs