Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Mädin tuotannosta lisäarvoa kalankasvatukseen – RKTL arvioi muikun mädin tuotantomahdollisuuksia

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Mädin tuotannosta lisäarvoa kalankasvatukseen – RKTL arvioi muikun mädin tuotantomahdollisuuksia

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2014 klo 10:22
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vaikka kasvatetun muikun tuotantokustannus on kalastettuun nähden yli kymmenkertainen, ruokamädin tuottaminen viljelemällä saattaa olla kannattavaa, jos kokonaismätisaanto on hyvä ja mädin markkinahinta pysyy korkeana. Kasvatetusta muikusta saatava hinta on siten ainoastaan kannattavuutta parantava lisä mädinmyynnille. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos selvitti mahdollisuuksia tuottaa muikun mätiä viljelyn avulla.

Muikku on Suomen sisävesialueilla tärkeä saaliskala. Muikun mädillä on erityisesti Suomen ja Ruotsin markkinoilla ollut korkea hinta. Muikun mäti ei kuitenkaan ole laajemmalla alueella tunnettu tuote, joten on epäselvää, mihin sen arvo asettuu, jos mätiä tulisi enemmän markkinoille. Tutkimustuloksiin pohjautuvien oletusten perusteella pienehkö kalankasvatusyritys voisi tuplata Suomen nykyisen mätituotantomäärän.

RKTL:n tutkimuksessa seurattiin viljeltyjen muikkujen kasvua, sukukypsymistä ja mädin tuotantomäärää. Mätisaannon todettiin kaksinkertaistuvan toisella sukukypsyyskerralla ensimmäiseen sukukypsyyskertaan verrattuna. Selvityksen perusteella mädistä saadut myyntitulot kattavat nykymarkkinahinnalla korkeahkon tuotantokustannuksen naarasmuikuilla, jotka saavuttavat sukukypsyyden toisen kerran parhaimmillaan noin kahden vuoden ikäisinä. Nopea sukukypsyminen lyhentää muikun mädin tuotantokiertoa verrattuna vaikkapa kaviaarituotantoon, jossa sammen ensimmäiseen sukukypsymiseen saattaa mennä 10 vuotta.

Kokonaismätisaannon kannalta on tärkeää, että muikut saadaan tuotantoon täysnaarasparvina ja että keskimääräinen mätisaanto perkuuhetkellä on suuri. Tutkimuksessa kokeiltiin kasvatetuilla lohikaloilla yleisesti käytettyä viljelymenetelmää, jonka avulla kaikki parven muikut saataisiin mätiä tuottaviksi naaraskaloiksi. Tutkimuksella saatiin ennakkokäsitys siitä, miten menetelmää tulisi muikun osalta kehittää, jotta koko parvi saataisiin tuottamaan arvokasta mätiä.

Suomalaisen kalankasvatuksen toimintaedellytyksiä pyritään parantamaan kehittämällä erikoistuotteita, joilla on kaupallisia mahdollisuuksia kansainvälistyneillä kalamarkkinoilla. Suomessa on pitkät perinteet kalanviljelyosaamiselle, ja uusina tutkimuksen tukemina innovaatioina on saatu siika vakiinnutettua kotimaiseen elintarviketuotantoon ja myös kuhan ruokakalakasvatus on myötätuulessa. Suomessa kasvatetaan myös sampea kaviaarin tuottamiseksi.

Hankkeen toiminta rahoitettiin Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämistä Euroopan kalatalousrahaston (EKTR) varoista.

Lisätietoja:

Markus Kankainen, puh. 0405122652, sähköposti: markus.kankainen@rktl.fi
Julkaisu (pdf)

 

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs