Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Maailman pohjoisin fotoniikan kansainvälinen opiskelijajaosto Ouluun

Oulun yliopisto

Maailman pohjoisin fotoniikan kansainvälinen opiskelijajaosto Ouluun

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2015 klo 13:29
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, sähkötekniikan osasto/optoelektroniikan ja mittaustekniikan laboratorio
Tiedote 24.9.2015

Maailman pohjoisin fotoniikan kansainvälinen opiskelijajaosto Ouluun

Oulun yliopisto on saanut ensimmäisenä Suomessa kansainvälisen SPIE-järjestön opiskelijajaoston. Valon tieteelliseen tutkimukseen ja koulutukseen keskittyvällä 18 000 jäsenen yhteisöllä on opiskelijajaostoja kaiken kaikkiaan 285, joista Oulu on pohjoisin.

SPIE:n (International Society of Optics and Photonics) opiskelijajaosto toimii Oulun yliopiston sähkötekniikan osaston optoelektroniikan ja mittaustekniikan laboratoriossa. Laboratorion johtajan professori Igor Meglinskin mukaan opiskelijajaoston perustaminen on saavutus, joka ei olisi voinut osua parempaan ajankohtaan.

”Meneillään on UNESCOn kansainvälinen valon ja valoon perustuvien teknologioiden vuosi. On hienoa, että oululainen fotoniikan tutkimus saa kansainvälistä tunnustusta juuri nyt.”

Oulun yliopistossa on kahdenkymmenen viime vuoden aikana suuntauduttu muun muassa biofotoniikan ja siihen liittyvän anturi- ja mittaustekniikan tutkimukseen. Optoelektroniikan ja mittaustekniikan laboratorio on jo pitkään ollut aktiivisesti mukana useissa kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa ja merkittävissä kansainvälisissä ja kansallisissa verkostoissa. Osallistuminen on edesauttanut fotoniikan opiskelijoiden ja nuorten tutkijoiden kansainvälistymistä.

SPIE Student Chapter -status tuo oululaisille fotoniikan opiskelijoille merkittäviä hyötyjä.  SPIE myöntää opiskelijoille matka-apurahoja ja rahoittaa opiskelijoiden isännöimiä tutkija- tai teollisuusvierailuja. Tukea on luvassa myös opiskelijoiden järjestämille tapahtumille.

”Lisäresurssilla on mahdollisuus panostaa enemmän opiskelijoiden ammattitaitoon ja erityisesti johtamistaitoihin. Näiden ominaisuuksien kehittäminen saattaa yliopisto-opiskelussa jäädä kovin vähiin”, toteaa opiskelijajaoston toiminnasta vastaava dosentti Aleksey Popov optoelektroniikan ja mittaustekniikan laboratoriosta.

Oulun yliopiston SPIE-opiskelijajaostoon kuuluu tällä hetkellä kaksikymmentä lahjakasta opiskelijaa. He osallistuvat aktiivisesti biofotoniikan alan tapahtumiin Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Jaoston puheenjohtaja Olga Bibikova on tänä vuonna palkittu jo kahdessa kansainvälisessä konferenssissa. Kuusi muuta opiskelijaa on päässyt matka-apurahoilla kansainvälisiin kesäkouluihin.

Jaoston alkutaipaleella saadut onnistumiset innostavat opiskelijoita toimimaan fotoniikan tutkimuksen ja teollisuuden edistämiseksi. He haluavat lisätä alan paikallista näkyvyyttä esimerkiksi järjestämällä julkisia luentoja, kutsumalla kansainvälisiä huippututkijoita Ouluun ja viemällä valon tiedettä demonstroivia aktiviteetteja alueen kouluihin.

Fotoniikka pohjautuu lasereiden ja optiikan tutkimukseen, jolla on Suomessa pitkät perinteet. Fotoniikan esiinmarssi tapahtui komponenttien miniatyyrisoinnin myötä. Biofotoniikka eli fotoniikan laajentaminen biotieteisiin ja lääketieteeseen on noussut ajankohtaiseksi viime vuosina. Se on nopeasti kasvava tutkimusala, joka tarjoaa uusia työkaluja ja menetelmiä biotieteisiin, lääketieteeseen, ravintotieteisiin, farmasiaan, terveysteknologiaan ja kosmetiikkateollisuuteen. Biofotoniikkaan perustuvat menetelmät ovat usein nopeita eivätkä vaadi kosketusta kohteeseen, joten ne tarjoavat merkittäviä etuja perinteisiin menetelmiin verrattuna. Biofotoniikka on yksi Euroopan Unionin talouden ja terveydenhuollon strategisista avainaloista. Biofotoniikassa tunnistetaan merkittävää kasvupotentiaalia monilla teollisuuden aloilla Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Sen hyödyt ovat sosioekonomisia, esimerkiksi tarkempia diagnooseja ja hoitojen kohdistamista.

Valon vuosi: http://www.valo2015.fi/
Suomen Fotoniikan seura: www.photonics.fi
SPIE: www.spie.org

Lisätietoja: dosentti Alexey Popov, p. 0294 482760, alexey.popov@oulu.fi, tiedottaja Anna-Maria Hietapelto, p. 0294 484096, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs