Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Maailman hepatiittipäivä 28.7.

Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivä 28.7.

Tiedote.
Julkaistu: 28.07.2015 klo 08:05
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivää vietetään tänään heinäkuun 28. päivänä. Se on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisista tautitietoisuus päivistä. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C-hepatiitti. Joka vuosi niiden aiheuttamiin maksasairauksiin kuolee 1,4 miljoonaa ihmistä.

Suomessa B-hepatiittitartuntojen määrä on vähentynyt parantuneen rokotesuojan ansiosta. C-hepatiittia todetaan kuitenkin 1200 vuosittain. Eniten tartuntoja on nuorilla alle 30-vuotiailla. Kaikkiaan maassamme C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään.

– Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

A-hepatiitti leviää suun kautta. Sen voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta. Viimeaikaisten tartuntojen syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja. A-hepatiitti on edelleen yleinen huonon hygienian maissa. Tartunnalta voi matkalla suojautua hyvällä käsihygienialla, pullovedellä ja välttämällä huonosti kypsennettyjä äyriäisiä.

B- ja C-hepatiitit vaativat tarttuakseen verikontaktin. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on puutteita.

– C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti, mutta sen tartuntatavat tunnetaan huonosti. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla, Inomaa kertoo.

Hepatiittiin sairastuneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja. B- ja C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata rauhassa.

Tartunta on usein oireeton. Kannattaa aina ottaa yhteys lääkäriin, jos epäilee saaneensa tartunnan. On tärkeä todeta hepatiittitartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa ja viruksen leviämistä ehkäistä.

Estä virushepatiitti
- Noudata käsihygieniaa ja juo pullovettä ulkomailla.
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat.
- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden sterilisoinnista.
- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.
- Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Lisää tietoa virushepatiiteista www.maksa.fi/hepatiittipaiva.

Maksa on kehon monitoimikone
Maksalla on yli 500 tehtävää. Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi Mahtimaksa paiskii hommia urakalla. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.maksa.fi
www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi/hepatiittipaiva
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Lisätiedot:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs