Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Liikenteen palvelut syntyvät tiedosta

Trafi

Liikenteen palvelut syntyvät tiedosta

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2014 klo 14:18
Julkaisija: Trafi

”Tiedon merkitys yhteiskunnassa on noussut kohisten viime aikoina. Big data, massa data, suurdata, raaka data, avoin data, data-analytiikka, digitalisaatio...”, listaa Trafin tietojohtaja, ylijohtaja Mia Nykopp tietovirtaa, joka vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Trafi on vahvasti mukana tänään käynnistyvässä älyliikenteen suurtapahtumassa, ITS European -messuilla Helsingissä.

Tietojohtaja Mia Nykoppin puheenvuoro on ensimmäinen Trafin ITS-viikon puheenvuorosarjassa, jossa katsotaan älyliikennettä päivittäin eri näkökulmista. Puheenvuorot julkaistaan myös Trafin nettisivuilla www.trafi.fi.

Olennaista hahmottaa kokonaisuus ja hallita merkityksellinen tieto

Tieto on uusi liikenteen polttoaine?  Tietoa on toki aina ollut, mutta kehittyneen tieto- ja viestintäteknologian avulla datasta muodostuu uutta polttoainetta liikenteen tarpeisiin, kun datan käsittelymahdollisuudet ovat monipuolistuneet huikeaa tahtia. Hyödynnettävissä olevaa dataa syntyy koko ajan valtavasti ja jatkuvasti kasvavan tietomäärän keskellä on tärkeää hahmottaa tiedon mahdollisuudet kokonaisuutena ja hallita merkityksellinen tieto: ymmärrys siitä, mitä tietoa on olemassa ja mitä puuttuu.

Nyt ja tulevaisuudessa liikennejärjestelmän kehittäminen ja liikenteen palvelujen tuottaminen perustuvat entistä enemmän tiedon hyödyntämiseen. Trafille tiedosta onkin tullut viides liikennemuoto ilmailun, tieliikenteen, merenkulun ja rautateiden rinnalle.

Tieto on alusta, jonka päälle rakennetaan asiakaslähtöiset ja kustannustehokkaat palvelut, jotka perustuvat asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeisiin ja odotuksiin. Tulevaisuudessa liikkumisen tarpeet moninaistuvat ja ovat entistä enemmän yksilöllisiä. Juuri tiedon avulla käyttäjille voidaan tarjota niin yksityisiä kuin julkisiakin palveluja yksilöllisesti, mutta samalla kuitenkin kustannustehokkaasti. Tarpeiden riittävä ymmärtäminen on edellytys sille, että yhteiskunnan resursseja käytetään vain niihin palveluihin, joita tarvitaan.

Tiedon käyttäjiä ovat liikkujien lisäksi laaja joukko liikenteen toimijoita, tietoa hyödyntäviä sekä tiedon päälle palveluja rakentavia yrityksiä sekä myös viranomaisia. Uudenlaisten liikenteen palveluiden syntyminen edellyttää kokonaisvaltaista tiedon hallintaa. Tiedon hallitsemisen edellytys ovat yhteistyö ja yhteisen kokonaisuuden hahmottaminen käyttäjälähtöisesti. Liikenteen tiedon ympärille on syntymässä aktiivinen käyttäjäyhteisö.

Palveluiden tulisi soljua liikkujan mukana

Mitä me liikkujat sitten eniten toivomme? Ainakaan käyttäjän palvelukokemus ei saisi tökätä viranomaisten tai liikenteen toimijoiden rajapintoihin, vaan palveluiden ja tiedon tulisi soljua liikkujan mukana vieden liikkujaa sujuvasti ja turvallisesti määränpäähänsä ilman, että käyttäjän tulee ponnistella ja miettiä tietojen mukana kulkemista päästäkseen eteenpäin. Tiedosta syntyvät liikenteen palvelut huomioivat niin sujuvuuden, turvallisuuden, ympäristön kuin kestävän kehityksen. Näistä eri palvelujen kokonaisuuksista muodostuu tulevaisuuden liikkuminen – liikkuminen palveluna!

Tulevaisuuden liikenteen palveluiden resepti on siis:

  1. Kokonaisuuden hahmottaminen viranomaisten ja liikenteen toimijoiden yhteistyöllä ja luottamuksella - vain siten tehdään oikeita asioita oikealla tavalla!
  2. Tieto haltuun – paljon tietoa on vielä hajallaan ja hyödyntämättä.
  3. Tarpeen ymmärtäminen - toimijoiden yhteinen ymmärrys synnyttää käyttäjälle saumattoman liikkumisen kokemuksen.
  4. Yksinkertaistaminen - tavoitteena on tehdä vähemmällä enemmän, joten tarve tulee kirkastaa yksinkertaistamalla asiat!
  5. Uusi, ketterämpi tekemisen tapa mahdollistaa uudenlaisten palveluiden luomisen riittävän nopeasti.

Trafi haluaa olla edelläkävijä liikenteen tiedon keräämisessä, avaamisessa ja hyödyntämisessä yhteiskunnan tarpeisiin. Tämä edellyttää kokonaisuuden hahmottamista ja hallitsemista sekä paljon yhdessä tehtävää työtä. Tieto on yhteinen asia, joten mahdollistetaan digitalisaatiota rohkeasti yhdessä.

Me viranomaisena mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteen tiedosta. Mutta lisäksi tarvitaan rohkeita ja ennakkoluulottomia uusia palvelukokeiluja, jotta me liikkujina ja liikenteen toimijoina ymmärrämme millaista tietoja ja millaisia palveluja tarvitaan.

Tällä hetkellä Trafissa käynnissä datan avaamisen laajentaminen, tiedon ostaminen uudella tavalla, automaattiautot, älyliikenteen monipuoliset kokeilut. Kokeiluja ja mallia uusista palveluista löytyy 16.-19.6. järjestettävästä ITS European -kongressista Helsingin messukeskuksesta. Tervetuloa Trafin osastolle FB12!

Tietojohtaja Mia Nykopp puhuu myös ITS-messujen Älyliikenne ja kansalainen -mediainfossa keskiviikkona klo 14-15.

Lisätietoja:

tietojohtaja, ylijohtaja Mia Nykopp, p. 029 5345 402, mia.nykopp(at)trafi.fi, twitterissä @MiaNykopp

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs