Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kutsu tiedotusvälineille, Heureka kurkistaa maan alle

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Kutsu tiedotusvälineille, Heureka kurkistaa maan alle

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2014 klo 10:28
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

KUTSU TIEDOTUSVÄLINEILLE
3.10.2014

Tervetuloa 11.10. yleisölle avattavan Maan alle -näyttelyn tiedotus- ja esittelytilaisuuteen tiedekeskus Heurekaan perjantaina 10.10.2014 klo 10.00.

Paikka: Tiedekeskus Heureka, ravintola Café Einsteinin kabinetti, Kuninkaalantie 7, 01300 Vantaa

 

Tilaisuuden ohjelma:

klo 10.00 Tervetuloa, Heurekan johtaja Tapio Koivu

klo 10.10 Näyttelyn esittely, projektipäällikkö Anssi Ahlgrén

klo 10.20 Näyttelyyn tutustuminen

 

Ilmoittautuminen tiedotustilaisuuteen sähköpostitse heli.seppala@heureka.fi

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

TIEDOTE
3.10.2014

Heureka kurkistaa maan alle

Suuria koneita, pimeitä tunneleita, aarteenetsintää. Heurekan uutuusnäyttely Maan alle vie kävijän geologian, kaivosten ja maanalaisen rakentamisen maailmaan. Näyttelyn maskottina toimivan malmikoiran johdolla kävijä pääsee muun muassa ohjaamaan kaivuria, kokeilemaan kallioporaussimulaattoria ja huuhtomaan aitoa kultaa.

Mistä kivet koostuvat ja mitä erilaisia mineraaleja tarvitaan älypuhelimen valmistamiseen? Entä kuinka maanalainen rakentaminen vaikuttaa arkielämäämme? Näihin ja muihin kallioperää, mineraaleja, kaivoksia ja kalliorakentamista koskeviin kysymyksiin tuo valaistusta Heurekan uusi Maan alle -näyttely. Näyttely sukeltaa nimensä mukaisesti kaivoskuiluihin ja luolastoihin sekä tuo päivänvaloon monia mielenkiintoisia asioita jalkojemme alta.

Näyttely muodostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat geologia, kaivosteollisuus ja maanalainen rakentaminen. Teemat limittyvät toisiinsa ihmisen, tekniikan, ympäristön ja tutkimuksen näkökulmista. Mineraaliteollisuuden, kalliorakentamisen ja maanalaisen infrastruktuurin merkitystä yhteiskunnalle ja ympäristölle havainnollistetaan heurekamaiseen tyyliin interaktiivisilla ja ongelmanratkaisuun kannustavilla näyttelykohteilla. Näyttelyn kantava ajatus on kaikenlaisen maanalaisen toiminnan vaikutus yksittäisten ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Noin puolet näyttelyvierailusta kävijä on kaivostunnelin hämärissä.  Geologiaan liittyvät näyttelykohteet tarjoavat yleiskuvan maankuoren rakenteesta sekä johdattavat tutkimaan mineraalien syntyä ja kallioperän kivilajeja. Äänen, valaistuksen ja muotoilun avulla toteutetussa aidontuntuisessa ympäristössä on helppo eläytyä esimerkiksi matkalle maan ytimeen. Mineraaliteollisuuteen keskittyvä teema-alue kertoo kaivosteollisuudesta ja sen historiasta sekä havainnollistaa mineraaliteollisuuden vaikutusta arkeemme. Näyttelykohteissa tutustutaan kaivoksen toimintoihin pienoismallien avulla ja poraudutaan syvälle kallion uumeniin kokeilemaan tunnelin perän panostamista, kallionporausta ja kaivurilla lastaamista.

Uuden Maan alle -näyttelyn lisäksi samalla lipulla voi tutustua myös muihin Heurekan esillä oleviin näyttelyihin: hauskaan koko perheen Lasten Heureka -näyttelyyn, Heureka-klassikoihin sekä päänäyttelyn Suolistossa suhisee, Kolikon tie, Älykäs kaupunki ja Suojaan! -näyttelyihin.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Sandvik Mining and Construction Oy. Näyttelyä ovat tukeneet myös Nordkalk Oy Ab ja Forcit Oy. Näyttelyyn liittyvän oppimateriaalin tuotantoa on tukenut K.H. Renlundin säätiö.

Maan alle -näyttely on esillä Heurekassa 11.10.2014–20.9.2015.

 

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Anssi Ahlgrén, puh. 040 9015 242, anssi.ahlgren@heureka.fi
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs