Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kutsu: Rosetta landing party 12. marraskuuta

Ilmatieteen laitos

Kutsu: Rosetta landing party 12. marraskuuta

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2014 klo 08:28
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen rooli on poikkeuksellisen suuri Euroopan avaruusjärjestön ESAn Rosetta-luotaimessa, jonka matka huipentuu 12. marraskuuta n. klo 18.00. Tule seuraamaan kanssamme, kun laskeutumisalus Philae tömähtää ensimmäistä kertaa historiassa komeetan pinnalle.

ROSETTA LANDING PARTY 12.11.2014 klo 17 alkaen

Ilmatieteen laitos, Erik Palménin aukio 1, Helsinki


Ilmatieteen laitoksen oma laite koskettaa ensimmäisenä komeetan pintaa. Illan aikana kuulemme, miten Ilmatieteen laitos ja muut suomalaiset yritykset ovat olleet mukana ESAn kulmakiviohjelmassa. Lisäksi seuraamme Philaen laskeutumista ja näemme tunnelmia mm. ESAn operaatiokeskuksesta, jossa tutkijamme seuraavat tilannetta. Juhlimisen lomassa on mahdollista vierailla Ilmatieteen laitoksen avaruuslaboratoriossa ja haastatella projektissa mukana olleita tutkijoita.

Ilmoittautumiset ja lisätietoa tilaisuudesta:

Ilmatieteen laitoksen viestintä, puh. 029 539 2231, viestinta@fmi.fi

Laskeutumista seurataan myös Ilmatieteen laitoksen @IlmaTiede –twitterissä reaaliajassa.

Taustatietoa:
Ilmatieteen laitos on osallistunut Rosettan ja marraskuussa komeetan pinnalle laskeutuvan Philae-laskeutujan laitteistojen suunnitteluun ja valmistamiseen. Rosetta laukaistiin matkaan maaliskuussa 2004. Tänä vuonna 10 vuoden lennon jälkeen se saavuttaa vihdoin kohteensa, Komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkon. Rosetta tavoitti komeetan elokuussa, jolloin luotain jäi komeetan kiertoradalle. Samalla käynnistyi komeetan kartoitus, jonka perusteella valittiin laskeutumispaikka, johon nyt laskeudutaan.
Komeetat ovat muodostuneet aurinkokunnan syntyvaiheessa noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Osa niistä törmäsi jo varhain nuoriin planeettoihin ja esimerkiksi huomattavan osan Maan vedestä arvioidaan olevan peräisin komeetoista. On arvioitu, että sekä elämä että vesi olisi voinut saapua maapallolle komeettojen mukana.

 

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs