Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » KUTSU Genomieditoinnin mahdollisuuksia ja etiikkaa käsittelevään seminaariin keskiviikkona 18.5. klo 14.15-16.00 Turun BioCityyn.

Suomalainen Tiedeakatemia

KUTSU Genomieditoinnin mahdollisuuksia ja etiikkaa käsittelevään seminaariin keskiviikkona 18.5. klo 14.15-16.00 Turun BioCityyn.

Kutsu.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 14:26
Julkaisija: Suomalainen Tiedeakatemia

 

Seminaari
Genomieditoinnin mahdollisuudet

Aika: Keskiviikko 18.5.2016 klo 14.15–16.00
Paikka: BioCity Turku, Ministeri-sali
Järjestäjä: Suomalainen Tiedeakatemia

Geenimuuntelu voi olla terminä tuttu, mutta mitä on genomieditointi?

Genomieditointi on jo mullistanut geenien tutkimisen ja muokkaamisen. Suomalaisen Tiedeakatemian Turussa järjestettävässä seminaarissa Genomieditoinnin mahdollisuudet kuullaan kolmen suomalaisen huippututkijan näkökulma genomieditointiin. Seminaarissa luodaan katsaus genomieditoinnin menetelmiin ja editoinnin etiikkaan sekä pohditaan genomieditoinnin tarjoamia mahdollisuuksia niin luonnontieteissä kuin ihmistieteissä.

Seminaarin asiantuntijat

Turun yliopistossa toimiva akatemiaprofessori Johanna Ivaska tarkastelee esitelmässään molekyylitason syöpätutkimusta ja luo katsauksen genomieditoinnin mahdollisuuksiin. Akatemiaprofessori Ivaskan tutkimusryhmä on tehnyt viime aikoina merkittäviä löytöjä, jotka selittävät, miten kaikki solumme tulehdussoluista syöpäsoluihin pystyvät säätelemään liikkumistaan eri kudoksissa. Ivaskan ryhmä on löytänyt tietoa myös siitä, miten kudoksesta irtautuneet solut kehittyvät syöpäsoluiksi.

Niin ikään Turun yliopistossa toimiva akatemiaprofessori Eva-Mari Aro on myös kansainvälisesti arvostettu tutkija. Aron johtamasta laboratoriosta on kehittynyt yksi merkittävimmistä fotosynteesitutkimuksen keskuksista, siellä tehtävä tutkimus voi johtaa läpimurtoihin bioenergian tuotannossa. Akatemiaprofessori Aron katsauksessa esitellään genomieditoinnin edut niin kasvitutkimukselle kuin kasvinjalostuksellekin.

Seminaarin kolmannessa esitelmässä dosentti Marko Ahteensuu pohtii genomieditointiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Dosentti Ahteensuu on bioetiikan tutkija, ja toimii tällä hetkellä vierailevana tutkijana Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Ruotsissa. Ahteensuu tarkastelee genomieditointia yhtenä osana synteettistä biologiaa. Tutkimusalaan liittyy suuria odotuksia, mutta samaan aikaan esiin nousee myös uudenlaisia eettisiä kysymyksiä ja huolia.

OHJELMA

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Suomalaisen Tiedeakatemian esimies, professori Kirsi Tirri

Tilaisuuden avaus
Rehtori Kalervo Väänänen, Turun yliopisto

Suomalaisen Tiedeakatemian puheenvuoro
Esimies, professori Kirsi Tirri

Molekyylitason syöpätutkimus ja geenieditoinnin mahdollisuudet
Akatemiaprofessori Johanna Ivaska, Turun yliopisto

Genomieditoinnin edut kasvitutkimukselle ja kasvinjalostukselle
Akatemiaprofessori Eva-Mari Aro, Turun yliopisto

Synteettinen biologia, etiikka ja bioturvaaminen
Dosentti Marko Ahteensuu, Turun yliopisto, Royal Institute of Technology (KTH), Ruotsi

Keskustelua seminaarin teemasta

Tilaisuuden päätös
Tilaisuuden puheenjohtaja, professori Kirsi Tirri

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja
Leila Sarajärvi, puh. 050-4620 890, leila.sarajärvi@acadsci.fi

 

Liitetiedostot

---

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden verkostona.  iedeakatemian jäseniksi kutsutaan alojensa ansioituneimmat tiedemiehet ja –naiset. Tiedeakatemialla on yli 700 kotimaista jäsentä. Tiedeakatemia järjestää esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, kustantaa tieteellisiä julkaisuja ja tekee aloitteita ja antaa lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Suomalainen Tiedeakatemia jakaa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa apurahoja.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs