Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » KUTSU 21.11.: Itämeren haitallisten aineiden tutkimukseen uusia menetelmiä

Suomen Akatemia

KUTSU 21.11.: Itämeren haitallisten aineiden tutkimukseen uusia menetelmiä

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2011 klo 14:10
Julkaisija: Suomen Akatemia

Haitallisten aineiden biologisia vaikutuksia on Itämeren alueella tutkittu muihin merialueisiin verrattuna tähän mennessä varsin vähän. Erilaiset kemialliset yhdisteet ja raskasmetallit vaikuttavat kuitenkin eliöstöön ja Itämeren ekosysteemiin. Haitallisten aineiden biologisten vaikutusten mittaus- ja havainnointimenetelmiä on kehitetty osana yhteiseurooppalaista BONUS+ -tutkimusohjelmaa. Uusien menetelmien käyttöönotto edistää merkittävästi ihmisen toiminnan aiheuttaman kuormituksen havainnointia ja vaikutusten ymmärtämistä Itämeren ekosysteemissä.

Erikoistutkija Kari Lehtonen (Suomen ympäristökeskus) kertoo Itämeren haitallisten aineiden tutkimuksesta Suomen Akatemiassa pidettävässä BONUS-ohjelman lehdistötilaisuudessa maanantaina 21.11. klo 9.30-11.30 (Hakaniemenranta 6, Helsinki). Samassa tilaisuudessa kuullaan tuloksia myös muista suomalaisten johtamista BONUS+ -ohjelman hankkeista. Puhujina ovat professori Sakari Kuikka (Helsingin yliopisto), professori Aarno Kotilainen (Geologian tutkimuskeskus), professori Markku Ollikainen (Helsingin yliopisto) ja tutkija Mia Pihlajamäki (Ulkopoliittinen instituutti). Heidän aiheinaan ovat muun muassa Itämeren pohjakerrostumien tutkimus, Itämeren alueen riskienhallinta ja poliittinen päätöksenteko Itämeren suojelussa.

Lisäksi tilaisuudessa on saatavilla tietoa muista BONUS+ -projekteista sekä 1. joulukuuta avautuvasta uudesta BONUS-hausta.

BONUS+ - tutkimusohjelman taustalla on yhdeksän Itämeren maan tutkimusrahoittajat ja EU:n komissio. Suomesta ohjelmaa rahoittaa Suomen Akatemia. Tutkimusohjelman ensimmäisessä haussa päätettiin rahoittaa 22 miljoonalla eurolla 16 tutkimushanketta, joihin osallistuu yli 100 tutkimuslaitosta ja yliopistoa Itämeren maista. Suomalaiset koordinoivat niistä neljää tutkimushanketta. Nyt päättymässä olevat 16 hanketta ovat tuottaneet korkeatasoista tutkimustietoa Itämeren suojelun tueksi.

Ilmoittautumiset tiedotustilaisuuteen 18.11. mennessä Suomen Akatemian viestintään Riitta Tirroselle, p. (09) 7748 8369 tai sähköpostilla etunimi.sukunimi(at)aka.fi. Ilmoitathan samalla mahdollisesta erikoisruokavaliosta.

Suomen Akatemia
Riitta Tirronen
tiedotuspäällikkö
p. (09) 7748 8369, 040 828 1724
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

BONUS
Maija Sirola
viestintäpäällikkö
p. p. 040 352 0076
etunimi.sukunimi(at)bonuseeig.fi

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs