Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Koiraiden olemassaolon turhuutta pohditaan biologien Kaamos-symposiumissa

Oulun yliopisto

Koiraiden olemassaolon turhuutta pohditaan biologien Kaamos-symposiumissa

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 13:09
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, biologian laitos
Tiedote 1.12.2014

 

Koiraiden olemassaolon turhuutta pohditaan biologien Kaamos-symposiumissa

Oulun yliopiston biologian laitoksen tohtoriopiskelijat järjestävät 18. Kaamos- symposiumin 8.–9. joulukuuta 2014. Symposium tuo Ouluun kiinnostavia tutkijoita ja esittelee biologian laitoksen ajankohtaista tutkimusta.

Tänä vuonna aiheita alustaa nimekäs joukko tutkijoita Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta. Tähtivieraana nähdään kansainvälisesti tunnettu evoluutiobiologi Hanna Kokko. Muita vierailevia puhujia ovat professori Anne Tolvanen ja tutkija Kaisa Nieminen Metsäntutkimuslaitokselta, apulaisprofessori Silke Langenheder Upsalan yliopistosta sekä tutkija Yannick Wurm Lontoon yliopistosta.

Hanna Kokko on tutkinut erityisesti eläinten lisääntymisbiologiaa ja sen evoluutiota. Kokko tunnetaan matemaattisen mallintamisen huippunimenä, jonka luomat teoreettiset mallit ovat toimineet monen käytännön työn inspiroijina ja joihin viitataan melkein päivittäin. Yhdessä Katja Bargumin kanssa Kokko on kirjoittanut evoluutiosta yleistajuisen ”Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä” -kirjan, joka esittää evoluutioteorian helppolukuisesti ja selkeästi jokaiselle. Hanna Kokko on myös tunnettu iskevistä otsikoistaan. Kaamos-symposiumissa hän tulee puhumaan otsikolla ”Males exist, does it matter?” (suomeksi: koiraat ovat olemassa, mutta onko sillä väliä?)

Silke Langenheder toimii apulaisprofessorina Upsalan yliopiston evoluutiobiologian keskuksessa. Hänen tutkimuksensa keskittyy mikrobien yhteisöekologiaan ja erityisesti mekanismeihin, jotka säätelevät ekosysteemin toimintaa ja monimuotoisuutta. Yannick Wurmin tutkimuskohteita ovat muurahaiset ja muut yhdyskuntahyönteiset. Hän pyrkii ymmärtämään aitososiaalisuuden synnyn taustalla vaikuttavia perintötekijöitä.

Metlan metsäekologian professorina työskentelevä Anne Tolvanen on keskittynyt tutkimaan metsien monimuotoisuutta sekä metsien ja soiden ekologista ennallistamista. Viime aikoina hän on sisällyttänyt ennallistamistutkimukseensa myös yhteiskunnallisia näkökulmia. Metlan tutkija Kaisa Nieminen puolestaan pyrkii tutkimuksellaan lisäämään ymmärrystämme puiden kehitykseen vaikuttavista perinnöllisistä tekijöistä.

Lisätietoja:

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kaisa Lehosmaa, puh. 040 846 8665, Kaisa.Lehosmaa@oulu.fi

Vastuuprofessori Arja Kaitala, puh. 0400 930 708, Arja.Kaitala@oulu.fi

Kaamos-symposiumin ohjelma

Paikka: sali IT116, Oulun yliopisto, Linnanmaa

Maanantai 8.12.

klo 8.30 Avaussanat

Session I: Restoration ecology

Anne Tolvanen: Ecological and socioeconomic perspectives of habitat restoration

klo 10.10 Session II: Plant physiology and ecology

klo 12.30 Session III: Community ecology

Silke Langenheder: From patterns to processes: explaining the distribution of bacterial communities across time and space

Tiistai 9.12.

klo 9.00 Session IV: Evolutionary ecology

Hanna Kokko: Males exist. Does it matter?

klo 13.00 Session V: Genetics

Yannick Wurm: Genomic architecture underlying a major transition in social evolution

Kaisa Nieminen: Silver birch (Betula pendula): a novel model for forest tree genetics

klo 15.30 Päätössanat

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs