Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Keskustelupalstalta saatu vertaistuki auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Hengitysliitto

Keskustelupalstalta saatu vertaistuki auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Tiedote.
Julkaistu: 02.12.2014 klo 09:11
Julkaisija: Hengitysliitto

Onnistuneen tupakoinnin lopettamisen taustalla on vahva oma päätös, motivaatio lopettamiseen ja keskustelupalstalla saatu vertaistuki. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossa materiaalina käytettiin Hengitysliiton Stumppi-neuvontapalvelun keskustelupalstaa.

Terhi Kurkon väitöskirjatutkimukseen liittyvässä artikkelissa selvitettiin, miten Stumpin keskustelupalstalla tupakoitsijat ja tupakoinnin lopettajat kokivat nikotiinikorvaushoitovalmisteiden merkityksen tupakoinnin lopettamisessa. Tutkimusta varten luettiin yli 24 000 viestiä Stumpin keskustelupalstalta vuosilta 2007–2012. 

Nikotiinivalmisteet koettiin keskusteluissa hyvin eri tavoin. Tavallisimmin valmisteisiin suhtauduttiin varauksella tai jopa negatiivisesti. Taustalla oli se, että keskustelijat pelkäsivät valmisteiden aiheuttamaa riippuvuutta. Merkittävä osa keskustelijoista suhtautui kuitenkin neutraalisti nikotiinivalmisteisiin ja koki ne tarpeellisena lopettamisen tukivälineenä. 

Tutkimuksessa havaittiin, että Stumpin verkkoyhteisö on erittäin aktiivinen ja myötäelävä foorumi tupakoinnin lopettajille. Keskustelijat suhtautuivat toisiinsa ystävällisesti ja kunnioittavasti. Keskustelupalstalla on paljon konkari-jäseniä, jotka tukivat ja kannustivat uusia lopettajia pyyteettömästi. Verkkoyhteisössä saatava vertaistuki on erittäin arvokasta tupakoinnin lopettajille.

– Stumppi.fi -sivuston käyttäjille keskustelupalsta on erittäin tärkeä. Vuosittain sivustolla on yli 100 000 eri kävijää. Iso osa kävijöistä käy vain lukemassa keskusteluita, mutta heillekin palsta on tärkeä tuki tupakoinnin lopettamisessa, Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela kertoo. 

Stumppi-neuvontapalvelu on auttanut tupakoinnin lopettajia jo reilun kymmenen vuoden ajan. Sivustolta www.stumppi.fi löytyy keskustelupalstan lisäksi paljon tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja tupakoinnin haitoista. 

Henkilökohtaista apua lopettamiseen saa maksuttomasta neuvontapuhelimesta, joka palvelee arkisin klo 13–18 numerossa 0800 148 484. Puhelimeen vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset. Raha-automaattiyhdistys tukee Stumppi-neuvontapalvelua. 

Stumpilla on parhaillaan käynnissä #puhuvatuhkis-kampanja sosiaalisessa mediassa. Piilokameravideolla vuosikausia kaiken kiltisti niellyt puhuva tuhkis puhuu suunsa puhtaaksi röökinpolton kummallisista sivuvaikutuksista. Puhuvalle tuhkakupille äänensä lainasi stand up -koomikkona tunnettu Ilari Johansson.

Video löytyy sivustolta www.stumppi.fi ja Youtubesta www.youtube.com/stumppitv

Lisätietoja:

Kurko T, Linden K, Kolstela M, Pietilä K & Airaksinen M: Is nicotine replacement therapy overvalued in smoking cessation? Analysis of smokers’ and quitters’ communication in social media. Health Expectations (On-line early view, DOI: 10.1111/hex.12280).

Terhi Kurko
Tohtorikoulutettava
Kliinisen farmasian yksikkö, Farmasian tiedekunta
Helsingin yliopisto
terhi.a.kurko@helsinki.fi

Maija Kolstela 
Terveysasiantuntija
Hengitysliitto
p. 040 540 5617

 

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana noin 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.  

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää. Hengitysliitto toimii sen puolesta, että jokainen voisi hengittää terveellistä ilmaa.  

Hengitysliitto tuottaa järjestötoiminnan lisäksi kuntoutus-, koulutus- ja työllistämispalveluja kaikille suomalaisille. Kuntoutuspalveluja tuotetaan Vervessä, ammatillista erityisopetusta Luovissa ja työllistämispalveluja Kovak Oy:ssä ja Sytyke-Centressä.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs