Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kaupunkiviljelijän pystysuuntainen kasvitaskusto mahtuu pieneenkin tilaan

Tampereen ammattikorkeakoulu

Kaupunkiviljelijän pystysuuntainen kasvitaskusto mahtuu pieneenkin tilaan

Tiedote.
Julkaistu: 26.06.2013 klo 11:51
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulun innovaatiopalvelu ja Tampereen teknillisen yliopiston yrittäjyyden tukipalvelu saattoivat Unipoli-yhteistyöllään yhteen kolmen korkeakoulun kaupunkiviljelystä kiinnostuneet keksijät. Tuloksena syntyi 1,5-metrinen pystysuuntainen kasvitaskusto, jossa voi kasvattaa useaa salaatti-, yrtti- tai esimerkiksi paprikakasvustoa. Useat rinnakkaiset kasvitaskustot voivat muodostaa laajan ikkuna- tai seinäviljelmän.

Pystysuora, roikkuva kasvitaskusto sopii erityisesti kaupunkiviljelyyn sisätiloissa: se on otollinen kasvatukselle, säästää lattiapinta-alaa, on osa sisustusta ja antaa luontokokemuksen – lähiruokaa parhaimmillaan. Pieni, 1–5 watin pumppu nostaa ravinneliuoksen ylimmälle kasville, josta liuos valuu alemmille ja jatkuvaan kiertoon. Kasvitaskuston ruukuissa ravinneliuos ”huuhtelee” pientä kasvin juuristoa; menetelmää kutsutaan vesiviljelytekniikaksi.

Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen teknillisen yliopiston palveluista kasvitaskuston kehittäjät saivat tukea idean kaupallistamismahdollisuuksien selvittämiseen sekä tuotekehitykseen ja materiaali- ja valmistusvalintoihin. Tuote kehitettiin yksinkertaiseksi, materioiltaan ekologiseksi design-tuotteeksi ja lisäksi kaupunkiviljelyn aloituspakettina helposti postitetse lähetettäväksi.

Nopea ja ketterä kasvitaskuston kehittämistyö tehtiin pääosin yksityisrahoituksella; yleisimmät tuotekehitykseen tarkoitetut rahoitusmenettelyt olivat etenkin liian hitaita. Idea oli arvioitavana myös Keksintösäätiön Pirkanmaan Tuoteväylä-tiimissä. Sittemmin liiketoiminnan aloittamiseen on haettu Finnveralta lainantakausta ja ELY-keskukselta Pk-valmistelurahoitusta.

Kehitetty kaupunkiviljelyn aloituspakkaus sisältää kaiken tarvittavan: kasvitaskuston, kasviruukut, kasvualustat, pumpun ja ravinneletkun. Kasvitaskusto maksaa 100–200 euroa riippuen taskuston korkeudesta.

Parhaillaan selvitetään mahdollisuutta aloittaa kasvitaskuston tuotanto Suomen lisäksi mm. sambialaisessa pienosuuskunnassa eteläisessä Afrikassa. Kasvitaskuston esimyyntikampanja alkaa heinä-elokuussa joukkorahoituspalvelu Indiegogossa. Tavoite on saada ennakkotilauksia siinä määrin, että ne osaltaan kattavat ensimmäisen tuotantoerän valmistuksen ja liiketoiminnan aloittamisen.

Kasvitaskuston potentiaalinen markkina-alue on globaali. Kaupunkiviljelijöitä on satoja miljoonia,  ja etenkin tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa ruoantuotannon pinta-alalle on suuri kysyntä. Siten pystysuuntainen kasvitaskusto sisätilassa on kaupunkiviljelijöille erinomainen uusi ratkaisu.  

Kaupunkiviljely käsitetään vielä tyypillisesti palstaviljelyksi. Kaupungeissa on paljon tilaa, mutta kaupunkien eri viranhaltijat alkavat vasta vähitellen tutustua ajatukseen viljelmistä sisätiloissa kuten myös puisto-, piha- ja kattoviljelmistä. Parhaimmillaan kaupunkiviljely voisi lisätä myös paikallista ekologista ravinnekiertoa kompostoinnin avulla.


Lisätietoja:
- www.virtaustilat.fi
- Joonas Tähtinen, yrittäjä, Virtaustilat Oy, p. 050 336 6752, joonas.tahtinen@virtaustilat.fi
- Markku Oikarainen, innovaatioasiamies, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 040 826 7615, markku.oikarainen@tamk.fi
- Leena Köppä, yritysasiamies, Tampereen teknillinen yliopisto, p. 040 198 1151, leena.koppa@tut.fi

Kuva (Kalle Heiska):
Pystysuuntainen kasvitaskusto on uusi ratkaisu kaupunkiviljelyyn sisätilassa. Taskuston useassa eri ruukussa voi viljellä aasian minttua, romaine-salaattia, rosmariinia, sitruunamelissaa ja esimerkiksi timjamia. Kuvassa Tampereen ammattikorkeakoulun innovaatioasiamies Markku Oikarainen (oik.), Virtaustilat Oy:n yrittäjä Joonas Tähtinen ja Tampereen teknillisen yliopiston yritysasiamies Leena Köppä.

 

Liitetiedostot

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs