Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kansallisarkiston keskiaikahankkeelle apuraha Koneen Säätiöltä

Kansallisarkisto

Kansallisarkiston keskiaikahankkeelle apuraha Koneen Säätiöltä

Tiedote.
Julkaistu: 09.12.2014 klo 13:44
Julkaisija: Kansallisarkisto

Koneen Säätiö on myöntänyt 9.12.2014 Kansallisarkiston Keskiaikaisten asiakirjojen sähköinen kokoelma -hankkeelle 70 000 euron suuruisen apurahan. Tutkimusjohtaja Päivi Happosen vetämässä hankkeessa toimitetaan kriittinen tietokanta Suomen keskiajan asiakirja-aineistojen sähköisestä editiosta. Tietokanta on valmis käytettäväksi vuonna 2017.

”Käynnistyvä hanke on erinomainen osoitus tutkijayhteisön ja Kansallisarkiston välisestä yhteistyöstä. Hanketta ohjaavassa ohjausryhmässä on tunnettuja keskiajan tutkijoita ja kielitieteilijöitä Helsingin, Turun ja Tukholman yliopistoista. Saadulla rahoituksella saadaan uuden tietokannan suunnittelu ja toteuttaminen käyntiin,” tutkimusjohtaja Päivi Happonen Kansallisarkistosta toteaa.

Suomalainen keskiajan tutkimus on saavuttanut vankan aseman ja aihepiiri kiinnostaa myös suurta yleisöä. Hankkeen avulla Suomea koskevat keskiaikaiset lähteet saadaan tutkimuksen käyttöön modernissa digitaalisessa muodossa.  

Hankkeessa tuotettavan verkkotietokannan merkitys tutkimukselle on suuri, sillä valtaosaa Suomea koskevasta alkuperäisestä asiakirja-aineistosta säilytetään Suomen valtion ulkopuolella olevissa kokoelmissa. Vanhimmat Suomea koskevat asiakirja-aineistot ovat peräisin keskiajalta, ja merkittävä osa niistä on koottu 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa editoituihin lähdejulkaisuihin, kuten Finlands medeltids urkunder -lähdejulkaisusarjaan sekä Turun tuomiokirkon Mustaan kirjaan. Nämä ovat monin osin puutteellisia.

Keskiaikaisia asiakirjoja sisältävä tieteelliset kriteerit täyttävä lähdejulkaisu tarjoaa ainutlaatuisen aineiston, jonka avulla on mahdollista tutkia yhteiskunnallisten ja kulttuuristen olojen ohella esimerkiksi muinaisruotsin asiakirjakielen kehitystä ja samalla hallintokielen ja kirjallisen asiakirjakulttuurin sanaston ja ortografian kehitystä.

Hankkeen pohjana käytetään Kansallisarkiston Diplomatarium Fennicum -tietokantaa sisältötietoineen. Sen pohjatiedoille hankkeessa tuotetaan uusi sähköinen järjestelmä, joka on toiminnallisuuksiltaan nykyistä tietokantaa laajempi ja huomattavasti kehittyneempi.

Lisätietoja: tutkimusjohtaja Päivi Happonen, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7018

Linkki Koneen Säätiön sivulle: http://www.koneensaatio.fi/

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs