Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kalevi Sorsa -säätiön raportti: Suomessa aliarvioidaan valtion yrittäjähenkisyyttä

Kalevi Sorsa -säätiö

Kalevi Sorsa -säätiön raportti: Suomessa aliarvioidaan valtion yrittäjähenkisyyttä

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2015 klo 10:52
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Antti Alaja haastaa Suomessa vallitsevaa yksityisen ja julkisen sektorin vastakkainasettelua tänään julkaistussa Valtionyhtiöistä yrittäjähenkiseen valtioon -raportissa. Alajan mukaan julkisten instituutioiden äärimmäisen tärkeä panos suomalaiselle elinkeinoelämälle ei ole saanut syystä tai toisesta riittävästi huomiota. Esimerkiksi Tekesin rahaa oli mukana yli 60 prosentissa suomalaisista innovaatioista vuosina 1985–2007.

Raportissa nostetaan esiin innovaatiotutkimuksen havainto siitä, että myös Yhdysvaltojen korkean teknologian kasvua ovat pitkään vauhdittaneet liittovaltion hankkeet etenkin puolustushallinnossa.

”Kalifornian tietotalouskeskittymä Piilaakson menestys on tarkemmin katsottuna esimerkki yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä”, korostaa Alaja. Innovaatiotaloustieteilijä Mariana Mazzucaton tutkimustyö on osoittanut, että Applen iPhonen keskeisten teknologioiden takaa löytyy valtava julkinen panostus. 

Alajan johtopäätös on, että uusi älykäs kasvu edellyttää investointiluonteisten julkisten menojen lisäämistä sekä Suomessa että muissa EU-maissa.

”Viime vuosien kehitysura, jossa talouskriisin aikana leikataan julkisista tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoista, on taloudellisesti tuhoisa”, sanoo Alaja.

Seuraavan hallituksen pitäisi valmistella miljardiluokan investointiohjelma, jossa investointeja ohjattaisiin esimerkiksi koulutukseen, korkean teknologian aloille, energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energiaan, Alaja esittää.

 

Julkaisu on ladattavissa pdf-tiedostona osoitteessa http://sorsafoundation.fi/2014/12/15/valtionyhtioista-yrittajahenkiseen-valtioon-2/

 

Lisätietoja:
Projektitutkija Antti Alaja, Kalevi Sorsa -säätiö, 040 1952 041

Kalevi Sorsa -säätiö on sosiaalidemokraattinen ajatuspaja.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs