Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kalalaskuri kertoo kalateiden toimivuuden ja tuo apua vaelluskalakantojen tilan seurantaan

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalalaskuri kertoo kalateiden toimivuuden ja tuo apua vaelluskalakantojen tilan seurantaan

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2012 klo 09:28
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Suomessa on rakennettu ja suunniteltu kalateitä moniin kohteisiin. Kalateiden toimivuudesta ei kuitenkaan saada aina riittävästi tietoa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos testasi Oulujoen Merikoskella Suomen olosuhteisiin soveltuvaa Vaki-laskuria, joka osoittautui luotettavaksi ja nopeaksi seurantamenetelmäksi. Laitteen avulla saatiin tietoa muun muassa kalatietä käyttävien kalojen määristä, lajikoostumuksesta, kalojen koosta ja vaelluksien ajoittumisesta.

Vaikka kalatie on suunniteltu ja toteutettu hyvin, voi kaloilla olla vaikeuksia löytää kalatien suu tai kalatiessä voi olla kalojen kulkua haittaavia tekijöitä. Näiden ongelmien ratkaiseminen saattaa edellyttää muutoksia kalatien rakenteisiin, vallitseviin virtaamaolosuhteisiin tai istutuskäytäntöihin. Kalateiden ongelmien tunnistaminen edellyttää aktiivista tutkimus- ja seurantatoimintaa, jossa kalalaskuri on yksi apuväline.

Kalatiet ovat myös erinomaisia paikkoja vaelluskalakantojen tilan ja istutuksien tuottavuuden pitkäaikaiseen seurantaan. Kalateissä kalojen on tavallisesti uitava varsin kapeiden kohtien ohitse, joissa niiden tunnistaminen ja laskeminen onnistuu helpommin kuin luonnonuomissa.

Lue lisää julkaisusta:
Vaki-kalalaskurin luotettavuus ja hyödyntämismahdollisuudet kalateiden seurannassa
http://www.rktl.fi/julkaisut/j/617.html

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
Tutkija Panu Orell, puh: 0205 751 757, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs