Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kaikissa meissä asuu pieni neandertalilainen - uutuuskirja kadonneesta lajitoveristamme

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kaikissa meissä asuu pieni neandertalilainen - uutuuskirja kadonneesta lajitoveristamme

Tiedote.
Julkaistu: 30.10.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Mitä tiedät neandertalinihmisistä? Luuletko, että neandertalilaiset olivat nykyihmisen alkeellisia esi-isiä? Että he asuivat luolissa? Että he olivat raakalaisia, jotka eivät osanneet puhua? Että he asuivat lumen ja jään keskellä? Ja että Suomessa heitä ei ainakaan ollut? Väärin, väärin ja väärin  uusi tietokirja oikoo juurtuneita käsityksiä. 

Juha Valsteen juuri ilmestynyt teos Neandertalinihminen – kadonnut lajitoveri kumoaa vääriä luuloja neandertalilaisista. Kirja puhdistaa kauan sitten eläneen sukulaislajimme maineen: tyhmiksi, köyryselkäisiksi ihmisapinoiksi usein luullut neandertalilaiset olivatkin empatiaan kykenevä ihmislaji, jolla oli omat kielensä ja kulttuurinsa.

Yleistajuinen ja kiehtova teos kertoo, miten sukupuuttoon kuolleet lajitoverimme elivät: mitä he söivät, missä he asuivat, miten he suhtautuivat kuolemaan. Vastoin yleistä käsitystä nykyihminen ei periydy neandertalilaisesta, vaan nykyihminen ja neandertalinihminen olivat kaksi ihmisen alalajia, jotka elivät maapallolla samaan aikaan tuhansien vuosien ajan. Nämä kaksi ihmismuotoa myös risteytyivät keskenään. Meidän jokaisen perimässä onkin noin kaksi prosenttia neandertalilaisen DNA:ta – kaikissa meissä asuu pieni neandertalinihminen!

Siitä lähtien kun ensimmäinen neandertalilaisen fossiili löydettiin 1850-luvulla, löytöjä on tulkittu varsin värikkäästi. Löytyneitä nandertalilaisten luita on pidetty niin mongolikasakan kuin päähän hakattujen lapsien jäännöksinä. Valste kertoo kirjassaan, mistä väärät käsitykset neandertalilaisista ovat saaneet alkunsa, ja valottaa tutkimuksen kehittymistä nykypisteeseen.

Teos tuo ilmi, että neandertalilaisia on asunut myös Suomen alueella. Aikaisemmin kiistelty väite on saanut uutta todistusaineistoa, kun Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Susiluolassa on tehty lisäkaivauksia ja -tutkimuksia. Nykytiedon valossa Susiluolasta löytyneet muinaiset tulipaikat, kiviesineet ja asumispermannot todistavat, että paikalla eli neandertalinihmisiä yli 40 000 vuotta sitten.  Kadonneet sukulaisemme elivät siis hyvin todennäköisesti elämäänsä myös näillä seuduilla.

Biologi Juha Valste on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on erikoistunut ihmisen evoluutioon.

Linkki kirjan kansikuvaan.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245

Juha Valste
Neandertalinihminen
Kadonnut lajitoveri
220 s. | SKS 2015

____________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura, joka toimii muistiorganisaationa, tutkimuslaitoksena ja kulttuurijärjestönä. Sen osastot ovat arkisto, kirjasto, tutkimusosasto, kustantamo ja FILI. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä. SKS:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä vajaat sata henkilöä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs