Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Julkishallinnon tietovarannot tulossa sujuvammin tutkimuskäyttöön

Kansallisarkisto

Julkishallinnon tietovarannot tulossa sujuvammin tutkimuskäyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 28.11.2013 klo 12:30
Julkaisija: Kansallisarkisto

Kansallisarkiston ja Tilastokeskuksen hanke ”Kansallinen rekisteri- ja mikroaineistojen tutkijapalvelu” on valittu Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle. Suomen Akatemia on myöntänyt hankkeelle käynnistysrahaa vuodelle 2014 yhteensä 700 000 euroa.

Valmistuttuaan palvelu helpottaa merkittävästi julkishallinnon rekisteritietojen ja tilastollisten mikroaineistojen käyttöä tutkimukseen. Samalla se avaa positiiviset tulevaisuudennäkymät kansainvälisesti kilpailukykyiselle rekisteripohjaiselle tutkimukselle.

Rekisteriaineistot käyttöön yhden väylän kautta

Viranomaisten ylläpitämät rekisterit ja tilastoaineistot ovat kansallisesti tärkeä tutkimuksen tietovaranto. Tietojen käyttö tutkimukseen on kuitenkin nykyisellään monimutkaista, sillä rekisterit ovat hajallaan eri hallinnonaloilla ja kullakin aineistontuottajalla on omat lupa- ja aineistonluovutusmenettelynsä.

Uusi palvelu tarjoaa tulevaisuudessa yksikanavaisen väylän tutkimuksen suunnittelusta aineiston analysointiin. Tietoja käytettävissä olevista tietovarannoista saa kattavasta metatietokatalogista. Käyttöluvat eri viranomaisilta voi hakea yhden luukun periaatteella sähköisen hakupalvelun kautta. Lupiin perustuvien aineistojen yhdistelyyn ja analysointiin on käytettävissä kapasiteetiltaan ja ohjelmistoiltaan hyvin varusteltu etätyöpöytä. Tukipalvelusta saa tukea ja neuvontaa kaikissa rekisteritutkimukseen liittyvissä kysymyksissä.

Palvelu on keskeisiltä osiltaan käyttövalmis kahden vuoden kuluttua, jos jatkorahoitus toteutuu suunnitellulla tavalla.  Uutta palvelua rakennetaan kiinteässä yhteistyössä tutkijoiden ja muiden aineistoluovuttajien kanssa.

Kansallisarkistossa toimivaa Rekisteritutkimuksen tukikeskusta ReTkiä vetävä Irma-Leena Notkola iloitsee Akatemian päätöksestä: ”Olemme erittäin tyytyväisiä uuden tutkijapalvelun pääsystä tiekartalle ja saamastamme alkurahoituksesta. Uudenlaisen tutkimusympäristön aikaansaamiseksi on tehty paljon valmistelutyötä välillä hyvinkin tuulisessa poikkihallinnollisessa maastossa. Nyt päästään vihdoin toteuttamaan visioita. Akatemian päätös edistää osaltaan myös VM:n tavoitteita julkishallinnon tietovarantojen saatavuudesta ja käytön edistämisestä sekä edesauttaa valtioneuvoston tekemää periaatepäätöstä strategisesta tutkimuksesta.”

Tilastokeskuksessa hankkeen suunnittelusta vastannut Marianne Johnson painottaa, että hankkeessa toteutetaan kokonaisuus, joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa tutkimusaineistojen saantia ja tarjoaa tutkijoille riittävän kapasiteetin laajojenkin tutkimusaineistojen käsittelyyn. Toteutettava ratkaisu parantaa osaltaan tietosuojaa. 

Tiekartta on Suomen tiede- ja tutkimusinfrastruktuuripolitiikan strateginen suunnannäyttäjä. Kansallisarkiston ja Tilastokeskuksen hanke toimeenpanee osaltaan tätä politiikkaa.

Lisätietoja:

Kansallisarkisto:
Irma-Leena Notkola, Rekisteritutkimuksen tukikeskus ReTki, puh. 029 533 7070

Tilastokeskus:
Marianne Johnson, puh. 09 173 43777
Jussi Heino, puh. 09 173 43213

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs