Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Juhannuksen sää epävakainen, mutta melko lämmin

Ilmatieteen laitos

Juhannuksen sää epävakainen, mutta melko lämmin

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2016 klo 12:29
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Juhannusviikonlopusta näyttää tulevan lämmin, mutta epävakainen. Tarkat sateiden reitit ovat vielä epävarmoja, joten juhannusta juhlivien kannattaa varautua sadekuuroihin. Seassa saattaa olla ukkosta, joten sääennusteita kannattaa seurailla myös juhannuksena.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 22.6. tekemän ennusteen mukaan torstaina sadekuuroja sekä paikoin ukkosta esiintyy lähinnä maan länsiosassa, myös itäosassa ja Lapissa tulee paikallisia kuuroja.  Päivälämpötila on 19 ja 23 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on vähän viileämpää.

Perjantaina eli juhannusaattona sade- ja ukkoskuuroja tulee varsinkin Lapissa, muualla vain paikoin. Lounaasta lähestyy kuitenkin sadealue ja viimeistään illalla maan eteläosassa sataa monin paikoin. Aatto on torstaita vähän lämpimämpi eli päivälämpötila on 20...25 astetta, Pohjois-Lapissa 13...19 astetta.

Juhannuspäivänä sadetta tai sadekuuroja tulee monin paikoin maan pohjoisosassa.  Etelämpänä, aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta, tulee ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Lämpötila kohoaa aivan etelässä hellelukemiin eli 25 ja 28 asteen välille.  Muualla maassa päivälämpötila on 15...25 astetta, viileintä on Lapissa.

Sunnuntaina maan eteläosassa esiintyy paikoin ukkosta, muuten maan etelä- ja keskiosassa on melko aurinkoista. Pohjoisessa on pilvisempää ja paikoin tulee sadekuuroja.  Lämpötila on Pohjois-Lapin noin 15 ja maan eteläosan 25 asteen välillä.

Tilastojen mukaan joka toinen juhannus on aurinkoinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tavanomaisesti suuressa osassa maata 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tyypillisesti noin 10 astetta, Lapissa lähellä viittä astetta. Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Vuonna 2015 Suomen yllä oli matalapaine ja juhannusta vietettiin melko epävakaisessa ja varsinkin aattona keskimääräistä viileämmässä säässä. Lämpötila kohosi juhannussaattona 20 asteen yläpuolelle vain Savonlinnassa, jossa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 20,3 astetta. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosissa 15 asteen tuntumaan. Juhannuspäivänä sää lämpeni jonkin verran ja maan itäosassa lämpötila nousi monin paikoin yli 20 asteen. Päivän ylin lämpötila 23,5 astetta mitattiin tuolloin Tohmajärvellä.  Sadekuuroja tuli monin paikoin, yleisimmin lounaasta Kainuuseen yltävällä alueella. Juhannuspäivän suurin sadekertymä 25 mm mitattiin Kuhmossa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

FMI-tv:n sääennusteet YouTubessa:
https://www.youtube.com/user/ilmatieteenlaitos

Juhannuksen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

Säämalleista voit lukea uudesta Atmos-lehdestä: http://atmoslehti.fi/teema/saamalli-nykypaivan-ennustetehdas-2/

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs