Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Jäteveden typpikuormituksen vaikutuksia Perämeren rannikkovesiin arvioidaan

Oulun yliopisto

Jäteveden typpikuormituksen vaikutuksia Perämeren rannikkovesiin arvioidaan

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2014 klo 11:08
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä
Tiedote 10.6.2014

Jäteveden typpikuormituksen vaikutuksia Perämeren rannikkovesiin arvioidaan

Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä toteuttaa TYVARA-hanketta, jonka tarkoituksena on selvittää jätevedenpuhdistamoiden typenpoiston tarpeellisuutta. Hankkeessa Kemin, Kokkolan ja Kalajoen edustalta otetaan vesinäytteitä, joilla tehdään ravinnelisäyskokeita. Kokeiden tarkoituksena on selvittää ravinnelisäyksen vaikutusta leväkasvuun.

TYVARA seuraa aiempaa Jätevesi ja typpi -hanketta, jossa tehtiin vastaavat ravinnelisäyskokeet Oulun, Kempeleen, Raahen ja Pietarsaaren edustan vesinäytteillä. Lisäksi mallinnettiin jäteveden typpipitoisuuden ja mahdollisen typenpoiston vaikutuksia purkualueen typpipitoisuuksiin. Jätevesi ja typpi -hankkeen alustavien tulosten mukaan jäteveden typpipitoisuuden vaikutus purkuvesistön typpipitoisuuteen vaihtelee suuresti purkupaikan ja ajankohdan mukaan. Myös ravinnelisäyksien vaikutus levien kasvuun vaihtelee purkuvesistön ominaisuuksista riippuen.

TYVARA-hankkeessa kehitetään edelleen tehtyjä malleja Kemin, Kokkolan ja Kalajoen kohteilla muun muassa veden vaihtuvuuden ja typen eri prosessien vaikutuksen arvioinnin tarkentamiseksi.

Hanke on käynnistynyt 1.3.2014. Ravinnelisäyskokeiden vesinäytteenotto ja itse kokeet tehdään kesällä 2.6.–25.8. välisenä aikana. TYVARA:n tuloksista raportoidaan kuntien vesilaitoksille ja kirjoitetaan loppuraportti, jossa vedetään yhteen myös edeltävän hankkeen tulokset. Hanke päättyy 31.12.2014 mennessä.

TYVARA-hankkeen rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Kemin Vesi Oy, Kokkolan Vesi ja Vesikolmio Oy.

Lisätietoja:
tutkijatohtori Simo Tammela, Oulun yliopisto, vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä, puh. 0294 484 389

ravinnelisäyskokeet:
projektitutkija Kaisa Savolainen, Oulun yliopisto, vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä, puh. 0294 484 351

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs