Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Itämeren meritaimenkantojen avuksi suositellaan kalastuksen säätelyä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Itämeren meritaimenkantojen avuksi suositellaan kalastuksen säätelyä

Tiedote.
Julkaistu: 02.03.2012 klo 14:08
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Meritaimenkantojen tulevaisuus Suomessa on erittäin huolestuttava. Muissa Itämeren maissa on kuitenkin esimerkkejä onnistuneista hoitotoimista. Syksyllä 2011 Suomessa järjestetyn kansainvälisen Baltic Sea Trout -kokouksen loppuraportti on valmistunut ja siinä meritaimenkantojen tilan parantamiseksi suositellaan muun muassa kalastuksen säätelyä.

Loppuraportissa suositellaan kalastuksen kieltoa meritaimenjokien suualuilla.  Myös jokialueilla olevien vaellusesteiden ohittaminen on välttämätöntä meritaimenkantojen luonnontuotannon elvyttämiseksi. Suomessa nuorten meritaimenten joutuminen sivusaaliiksi siian ja kuhan verkkokalastuksessa on merkittävä uhka luonnonkantojen olemassaololle. Kalastuksen säätelyn tavoitteena tulisi olla se, että meritaimenet saavuttavat kasvualueillaan kutukoon ja pääsevät jokiin lisääntymään.

Meritaimenkannat ovat vahvimmat Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa, jossa niitä on järjestelmällisesti elvytetty kunnostamalla jokia ja kehittämällä kalastuksen säätelyä. Ruotsissa Perämeren alueella on jo usean vuoden ajan rajoitettu rannikon alle 3 metrin syvyisillä vesialueilla verkkokalastusta keväällä ja syksyllä. Monissa maissa jokisuu- ja rannikkoalueiden kalastuskiellot ovat lisänneet kutukalojen määriä joissa.

Tanskan kalantutkimuslaitoksen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen järjestämässä kokouksessa käsiteltiin Itämerenmaiden meritaimenkantojen ja niiden kalastuksen nykytilaa, kantojen hoitamisen onnistumisia ja ongelmakohtia sekä meritaimenkantojen ja niiden kalastuksen kehittämiseksi tehtyjä toimenpiteitä. Tilaisuuteen osallistui kalataloushallinnon ja kalantutkimuksen edustajia kaikista Itämeren yhdeksästä rantavaltiosta sekä Norjasta, EU:sta ja HELCOM:sta.

Baltic Sea Trout -kokouksen verkkosivut:
http://www.staff.dtu.dk/stped/WorkshoponBalticSeaTroutHelsinki1113October2011

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

Petri Heinimaa, yksikönjohtaja, puh. 040 506 1250
Eero Jutila, tutkija, puh. 020 575 1255
Tapani Pakarinen, tutkija, puh 020 575 1224

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs