Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Insuliinipitoisuus selville kätevästi sylkimittauksella

Oulun yliopisto

Insuliinipitoisuus selville kätevästi sylkimittauksella

Tiedote.
Julkaistu: 29.02.2016 klo 10:29
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskus
Mittaustekniikan yksikkö CEMIS-Oulu

 

Lehdistötiedote 29.2.2016

 

Insuliinipitoisuus selville kätevästi sylkimittauksella

Oulun yliopistoon kuuluvan Kajaanin yliopistokeskuksen tutkimusryhmä CEMIS-Oulu on kehittänyt menetelmän ja laitteen, jolla voidaan mitata syljen insuliinipitoisuutta. Lukijalaite on pienikokoinen ja se lähettää langattomasti mittaustuloksen kännykkään.

Insuliini on biomarkkeri, jota voidaan käyttää diabetesriskin arviointiin.  Sen avulla voidaan jo aikaisemmin puuttua mm. henkilön epäterveellisiin elintapoihin. 

Tutkimusryhmä on saanut merkittävän Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa -rahoituksen Tekesiltä. Kehitetyt innovaatiot perustuvat aikaisemmissa hankkeissa kehitettyyn biosensoriteknologiaan ja niissä syntyneisiin keksintöihin. Tavoitteena on ollut kehittää pieni laitteisto ja siihen integroitavat kertakäyttöiset mittausliuskat sekä suorittaa kaupallistamisen valmisteluun liittyviä tehtäviä.  Näytteenä on sylki, joka tarjoaa verinäytteeseen verrattuna kivuttoman vaihtoehdon näytteenottoon.

Ensimmäinen kenttätesti Oulussa Kaakkurin Teknologiaterveyskeskuksessa viime vuoden lopulla antoi lupaavia tuloksia. Tutkimusryhmä järjestää nyt laajemman kenttätestauksen Kajaanissa parannetun mittalaitteen testaamiseksi.

Tutkimushanke päättyy keväällä 2016 ja tavoitteena on kaupallistaa kehitetty teknologia. Kehitetylle innovaatiolle nähdään globaalit liiketoimintamahdollisuudet terveydenhuoltosektorilla.

Elintasosairauksien lisääntyminen on johtanut julkisen terveydenhoidon kustannusten räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä ei ole pelkästään Suomen ongelma vaan ilmiö on maailmanlaajuinen. Maailmassa on tällä hetkellä noin 1,9 miljardia ylipainoista ihmistä ja tutkimusten mukaan ylipaino on suurin yksittäinen riskitekijä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä.

Suomen valtion julkisen terveydenhuollon kustannuksista arviolta jopa 15 % menee diabeteksen hoitoon liittyviin menoihin. Valtiontaloudella on painetta pienentää kustannuksia, joten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ja menetelmien rooli tulee tulevaisuudessa kasvamaan merkittävästi.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportti (julkaisu 6/2013) Suomen sata uutta mahdollisuutta: radikaalit teknologiset ratkaisut listaa mm. biosensorit Suomen tulevaisuuden keihäänkärkiteknologioiksi: ”Teknologioiden avulla lääkärit ja jopa potilaat voivat tunnistaa lääketieteellisen tilansa ilman perinteisen laboratorion apua. Tämä avaa suuria mahdollisuuksia terveydenhuollon uudelleenjärjestämiseen ja itsediagnostiikkaan.”

Lisätietoja:

tutkimuspäällikkö Jarkko Räty, Oulun yliopisto, jarkko.raty@oulu.fi, p. 0294 484638

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs