Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Heurekan Maan alle -näyttely Tšekkeihin

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekan Maan alle -näyttely Tšekkeihin

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2015 klo 15:59
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedekeskus Heurekan Maan alle -näyttely on avattu Tšekin tasavallassa Pilsenin kaupungissa sijaitsevassa Techmania-tiedekeskuksessa. Näyttely myytiin kokonaisuudessaan Tšekkeihin. Sopimus tehtiin Techmanian kanssa paikallisen opetusministeriön tukemana.

Heurekan suunnittelema ja tuottama Maan alle -näyttely, joka esittelee geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaista rakentamista, on myyty Tšekkeihin. Näyttelyn hankinta tehtiin paikallisen opetusministeriön tukemana. Näyttelyn ensimmäinen sijoituspaikka Tšekeissä on Techmania Science Center, joka on Pilsenin kaupungissa sijaitseva melko uusi tiedekeskus. Pilsen on vuoden 2015 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Maan alle -näyttely oli esillä Heurekassa 11.10.2014–20.9.2015. Näyttelyn sulkeuduttua Heurekassa sen matka jatkui Tšekkeihin. Näyttely on ensimmäinen Heurekan tuotantoa oleva näyttely Tšekin tasavallassa.

Maan alle -näyttely vie kävijät geologian, kaivosten ja maanalaisen rakentamisen maailmaan. Näyttelyn kantava ajatus on kaikenlaisen maanalaisen toiminnan vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään. Yleisö pääsee näyttelyssä muun muassa ohjaamaan kaivuria, kokeilemaan kallioporaussimulaattoria ja huuhtomaan aitoa kultaa.

Noin puolet näyttelyalueesta on kaivostunnelimaisessa tilassa. Geologiaan liittyvät näyttelykohteet tarjoavat yleiskuvan maankuoren rakenteesta sekä johdattavat tutkimaan mineraalien syntyä ja kallioperän kivilajeja. Äänen, valaistuksen ja muotoilun avulla toteutetussa aidontuntuisessa ympäristössä on helppo eläytyä esimerkiksi matkalle maan ytimeen. Mineraaliteollisuuteen keskittyvä teema-alue kertoo kaivosteollisuudesta ja sen historiasta sekä havainnollistaa mineraaliteollisuuden vaikutusta arkeemme. Näyttelykohteissa tutustutaan kaivoksen toimintoihin pienoismallien avulla ja poraudutaan syvälle kallion uumeniin kokeilemaan tunnelin perän panostamista, kallionporausta ja kaivurilla lastaamista.

Näyttely on suunniteltu yhteistyössä laajan kotimaisen toimijaverkoston kanssa.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Tapio Koivu, puh. 050 5160 664, tapio.koivu@heureka.fi
Projektipäällikkö Anssi Ahlgrén, puh. 040 9015 242, anssi.ahlgren@heureka.fi

Lisätietoja Techmania-tiedekeskuksesta: http://techmania.cz/

 

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs