Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Heraldinen lautakunta vastaa: Etelä-Savon maakuntavaakuna on poikkeustapaus

Kansallisarkisto

Heraldinen lautakunta vastaa: Etelä-Savon maakuntavaakuna on poikkeustapaus

Tiedote.
Julkaistu: 27.02.2015 klo 13:15
Julkaisija: Kansallisarkisto

Ylen nettisivuilla 27.2.2015 julkaistussa uutisessa ”Vaakunaa ei sovi mennä muuttelemaan miten hyvänsä”, heraldikko Harri Rantanen kritisoi Etelä-Savon maakuntavaakunaa, josta Kansallisarkisto on antanut lausuntonsa vuonna 1997.

Etelä-Savon maakuntavaakunan aihe on peräisin Savon historiallisen maakunnan vaakunasta. Kun Pohjois-Savon maakuntavaakunana on historiallisen Savon vaakuna sellaisenaan, käyttää Etelä-Savo vaakunan peilikuvaa.

Vuoden 1997 aikana Kansallisarkisto käsitteli kaikkiaan 20 maakuntavaakunaa. Kyseinen Etelä-Savon maakuntavaakuna käsiteltiin samana vuonna Kansallisarkistossa.

Kansallisarkiston lausunto oli perusteellisesti valmisteltu professori Kauko Pirisen johtamassa työryhmässä, jossa oli edustajia sisäasiainministeriöstä, Suomen kuntaliitosta ja Suomen heraldisesta seurasta.

Työryhmä selvitti Savon historiallisen vaakunan taustaa seikkaperäisesti, koska sekä Kuopiossa toimiva Pohjois-Savon liitto että Mikkelissä toimiva Etelä-Savon maakuntaliitto halusivat molemmat käyttää Savon historiallista symbolia.

Professori Pirinen toteaa muistiossaan 1997, että ”toivottavaa olisi, että Etelä-Savo ja Pohjois-Savo keskenään sopisivat, millä tavoin ne littojensa tunnuksissa käyttävät Savon yhteistä, myöhäisgoottilaiseen heraldiikkaan pohjautuvaa maakuntavaakunaa, jonka ulkomainen asiantuntija (Sven Tito Achen) on selittänyt maailman parhaisiin kuuluvaksi.”

Kansallisarkisto ehdottikin muistiossaan, että ”Sekaannuksen välttämiseksi eroja vaakunoiden välillä tulisi kuitenkin olla vähintään kaksi”.  Liitot päättivät kuitenkin pitää kiinni vaakunoista, joissa niiden välillä ei ollut muita eroja kuin nuolen suunta.

"Harri Rantanen on oikeassa todetessaan, että Etelä-Savon maakuntavaakuna poikkeaa normaalista heraldisesta esitystavasta. Valmisteluasiakirjat eivät valitettavasti kerro sitä, miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin", toteaa Heraldisen lautakunnan nykyinen puheenjohtaja, valtionarkistonhoitaja Jussi Nuorteva Kansallisarkistosta.

Vuonna 1997 otettiin käyttöön kaksi maakuntavaakunaa, joiden selitykset ovat:

  • Pohjois-Savo: Savon historiallinen vaakuna eli mustassa kentässä palkittain viritetty käsijousi: kaikki kultaa, paitsi jousen jänne sekä nuolen kärki ja sulitettu pyrstö hopeaa.
  • Etelä-Savo: mustassa kentässä vastapalkittain viritetty kärkijousi; kaikki kultaa, paitsi jousen jänne sekä nuolen kärki ja sulitettu pyrstö hopeaa.

Lisätietoja: Kansallisarkiston pääjohtaja, Heraldisen lautakunnan puheenjohtaja Jussi Nuorteva, puh. 029 533 7001

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja niiden käytettävyys, edistää tutkimusta sekä ohjata, kehittää ja tutkia arkistotointa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs