Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Havsbiologerna rör sig igen på vattnen och på evenemang

Metsähallitus

Havsbiologerna rör sig igen på vattnen och på evenemang

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.06.2016 kl. 10:00
Utgivare: Metsähallitus

Karttjänsten VELMU är klar och bjuder på geografisk information och bilder under vatten

 

Havsbiologerna vid Forststyrelsens naturtjänster har inlett terrängsäsongen den här veckan och fortsätter att komplettera uppgifterna i VELMU genom kartläggningar.

Det nationella programmet för inventering av den marina undervattensmiljön VELMU avslutades i år efter tio års knog. Undervattensarter och naturtyper inventerades under dykningar, genom videoupptagningar, ekolodande med sidovy, provtagning och många andra metoder längs hela den finska kusten. Projektet leddes av Finlands miljöcentral och i det deltog Forststyrelsen, Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet (numera Naturresursinstitutet), Geologiska forskningscentralen, Åbo universitet och Åbo Akademi.

Nu finns frukterna av arbetet tillgängliga för allmänheten i form av geografisk information på webbplatsen VELMU (på finska)

http://paikkatieto.ymparisto.fi/velmu/

I kartfönstret kan man titta på undervattensfotografier och videor längs med Finlands kust, kartläggningspunkternas position, arternas utbredning, naturtyper och mycket annat. På samma webbplats finns länkar till bland annat sjökort, kartor över det mänskliga trycket, marina skyddsområden och en stor mängd annan information. Man kan också importera egna filer i tjänsten. Därför är verktyget användbart för såväl miljömyndigheter, lärare, stugfolk och båtförare som konsulter.

Havsmiljöteamet rör sig nu i Bottniska viken, dyker, videofilmar och vadar på de grunda stränderna och kartlägger bland annat förbisedda områden, dåligt kända arter och naturtyper samt verifierar resultaten från modelleringar i terrängen.

Om du träffar på en av Forststyrelsens havsbiologer i räddningsdräkten i orange ska du bara modigt gå fram och inleda ett samtal. Du kan också bekanta dig med VELMU-teamet i Bottniska viken under sommaren, bland annat under havsdagarna Raahen Pooki flakkaa i Brahestad och under evenemanget Päivä merellä på Letto i Torneå.

Mer information av

ledaren för Bottniska vikens VELMU-team, planeraren

Suvi Saarnio

Tfn 0407532446

Suvi.saarnio@metsa.fi

http://metsahallitusmerella.blogspot.fi/2016/01/pahein-tyopaiva-ikina.html

 

Forststyrelsens naturtjänster skyddar och vårdar den ursprungliga och utrotningshotade naturen och skapar friluftstjänster för dem som rör sig i naturen. På vårt ansvar finns vårt lands nationalparker, naturreservat och övriga statens skyddsområden, de norra ödemarksområdena och Forststyrelsens jakt- och fiskeärenden.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs