Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Hämeessä tehdään soveltavaa tutkimusta ilman rajoja

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeessä tehdään soveltavaa tutkimusta ilman rajoja

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2014 klo 09:08
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Korkeakoulukeskuksessa Visamäessä keskusteltiin ikääntyvien hyvinvoinnista, tekoälyä hyödyntävistä energiaratkaisuista ja jätteidenkäsittelyjärjestelmästä, järvien ja jokien ekologisesta tilasta sekä monesta muusta mielenkiintoisesta aiheesta, kun HAMK ja Hämeen liitto järjestivät Hämeenlinnassa lokakuun lopussa kansainvälisen tutkimusseminaarin ”Applied Research Seminar on Digitalisation, Wellbeing and Bioeconomy”.

Seminaarin avasi Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen. Seminaariin osallistui tutkijoita ja asiantuntijoita muun muassa luonnonvara-alan LUO-verkostosta, Helsingin yliopistosta ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Osallistujia oli kansallisten yhteistyöverkostojen lisäksi myös HAMKin strategisista kumppanikorkeakouluista VIA University Collegesta (Tanska), Feevale Universitystä (Brasilia) sekä Jiangxi Science and Technology Normal Universitystä (Kiina).

Tutkimusseminaarin tavoitteena oli nostaa esille ajankohtaista tutkimustietoa Suomesta ja ulkomailta sekä vahvistaa kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden yhteistyötä. Yhteistyön ituja saatiinkin HAMKin tutkimusyksiköiden johtajien mukaan kylvettyä. Erityisesti kiinnostusta oli vesistöjen tilan seurantaan ja hoitoon. HAMKin tutkimuksesta vastaava vararehtori Janne Salminen kiittelee seminaarin loistavia käytännön järjestelyjä. – Aktiivinen, kyselevä ilmapiiri oli suotuisa keskustelulle, vaikka osallistujien alat olivatkin toisistaan melko lailla poikkeavia, Salminen toteaa.

Hämeen liitosta seminaaria järjestämässä olivat LUO Luonnonvara-alan verkosto ja Kanta-Hämeen luonnonvara-alan osaamiskeskittymän käynnistäminen -hanke. LUO-verkoston kautta seminaarin sisältöä olivat suunnittelemassa HAMKin ja Hämeen liiton toimijoiden lisäksi Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen asiantuntijat. Verkoston Anne Horila toivoo ja uskoo hankkeessa toimivien saaneen seminaarista uusia kontakteja. Horila on ilahtunut siitä, että seminaarin biotalouteen liittynyt kokonaisuus todella kiinnosti osallistujia. – HAMKin strategisten kumppaneiden kanssa yhteistyö on vasta alkamassa, ja se kehittänee ja monipuolistanee Kanta-Hämeen alueen luonnonvara-alan tietoa, jota tulisi käyttää mahdollisimman hyvin, jotta pitkällä aikavälillä saataisiin sosiaalista, taloudellista ja ekologista elinvoimaa maakunnalle. Seminaarin kokonaisuuteen olen erittäin tyytyväinen, Horila kehuu.

Seminaaripäivän lisäksi tapahtumaan sisältyi myös työpajoja maanantaina 27.10 ja keskiviikkona 29.10. Työpajojen tavoitteena oli luoda pohjaa HAMKin ja sen strategisten kumppaneiden tutkimusyhteistyölle. Tutkijat pyrkivät löytämään yhteisiä tutkimuksellisia alueita, joilla strateginen kumppanuus täydentää kunkin korkeakoulun omaa osaamista.

Hyvinvoinnissa tutkimusyhteistyö on jo käynnistynyt, ja workshopeissa sitä päästiin syventämään. Vanhusten kotihoidon kehittämiseen liittyen HAMKin hoitotyön yliopettaja Päivi Sanerma kansainvälisine kollegoineen selvittää kotona asuvien yli 65-vuotiaiden vanhusten tarvetta digitaalisille palveluille. Tutkimus toteutetaan kolmessa kumppanimaassa. Yhteistyön avulla pyritään mm. luomaan uusia ratkaisuja digitaalisiin palveluihin sekä tuottamaan uutta tietoa, josta alueen toimijat pystyvät hyötymään. Samalla kehitetään opiskelijoille uudenlaisia monipuolisia oppimisympäristöjä.

Myös biotalouteen ja digitalisaatioon liittyvissä työpajoissa saatiin aikaan hyvää keskustelua sekä yhteisiä aihioita, joiden kehittymisen tulevaisuus näyttää. Konkretiaa löytyy mm. hankesuunnitelmista yhdistää älykkäät energianhallintaratkaisut maa- ja puutarhatalouden hukkalämmön hyödyntämiseen.

Taustaa


HAMKin kansainvälinen tutkimusyhteistyö

Hämeen ammattikorkeakoulu on käynnistänyt tutkimusyhteistyön v. 2013 yhdessä strategisten kumppaneidensa Feevale Universityn (Brasilia), Jiangxi Science and Technology Normal Universityn (Kiina) ja VIA University Collegen (Tanska) kanssa.

HAMKissa tutkimusyhteistyöstä vastaavat seuraavat tutkimusyksiköt, joiden tehtävänä on edistää aluevaikuttavuutta ja työelämälähtöistä tutkimusta: Ammatillinen osaaminen, Biotalous, Ohutlevykeskus ja Älykkäät palvelut. Tutkimusyksiköt ja tutkijaryhmät toimivat merkittävissä tutkimushankkeissa edellä mainittujen strategisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on mm. yhteinen tiedon jakaminen ja uuden tiedon tuottaminen.

LUO – verkosto

LUO Luonnonvara-alan verkoston tavoitteena on synnyttää uutta osaamista ja liiketoimintaa sekä kestävää kasvua Kanta-Hämeeseen. Verkostossa ovat mukana Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, HAMK, MTT / Luonnonvarakeskus Luke, Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen elinkeinoyhtiöt, yrityksiä ja järjestöjä sekä Hämeen liitto. Tavoitteen on laajentaa verkostoa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.  

Lisätiedot:

kansainvälisten asioiden päällikkö Marja Räikkönen, p. 03 646 4401 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

projektipäällikkö Anne Horila, p. 050 301 1679 tai sp. etunimi.sukunimi@hame.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs