Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Haku kansainväliseen Fab Academyyn auki Oulussa

Oulun yliopisto

Haku kansainväliseen Fab Academyyn auki Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2016 klo 13:12
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Mediatiedote 17.10.2016

 

Fab Lab Oulussa on haussa 12 maailmanluokan koulutuspaikkaa tee-se-itse-ihmisille. Fab Academyssä opitaan valmistamaan kokonaisia toimivia laitteita alusta loppuun nopeasti ja monipuolisesti. Fab Academy Diploman suorittajat saavat teknisten taitojen lisäksi pääsyn maailmanlaajuiseen verkostoon ja voivat seurata luentoja suoraan muun muassa maailmankuulusta MIT:stä. Haku on käynnissä 30.11. saakka.

Fab Academy on tarkoitettu kaikenikäisille ja eritaustaisilleitse tekemisestä sekä omien ideoiden jakamisesta kiinnostuneille. Koulutus vahvistaa ja monipuolistaa nykyaikaisimpien valmistustekniikoiden hallintaa. ”Se sopii erinomaisesti vaikkapa yrityksille, joilla on tarve kehittää monipuolisesti prototyypitysosaamistaan. Siitä on hyötyä kenelle tahansa, joka haluaa laajentaa ammattitaitoaan, päivittää osaamistaan ja parantaa työllistymis-mahdollisuuksiaan”, sanoo Jani Ylioja Fab Lab Oulusta.

Koulutus koostuu noin kahdestakymmenestä työpajasta, joissa käydään läpi yleisimmät digitaalisessa pienvalmistuksessa käytettävät prosessit: elektroniikan suunnittelu ja valmistus, sulautettu ohjelmointi ja käyttöliittymäohjelmointi, projektinhallinta, muovaus ja valu, 3D-skannaus ja tulostus, mekaniikkasuunnittelu, sensorit, aktuaattorit, komposiitit, CNC-jyrsintä sekä lisensioinnit ja patentit. Työpajat on suunniteltu niin, että ne eivät vaadi pohjataitoja.

Maailmanlaajuinen Fab Lab -kampus

Koulutus toteutetaan paikallisista Fab Labeista muodostuvassa kansainvälisessä yhteisössä projektiluontoisesti vertaisverkkoja käyttäen. Jani Yliojan mukaan mentoreina toimii huippuosaajia kaikkialta maailmasta. ”Osa luennoista lähetetään videoyhteydellä Fab Labin syntysijoilta MIT:stä (Massachusets Institute of Technology, USA). Kaiken kaikkiaan luennoitsijat ovat alojensa parhaita asiantuntijoita.”

Harjoitusten, lisäopetuksen ja viikkotehtävien opastajina toimii Fab Lab Oulun monitaitoinen henkilökunta. Koulutustilana on uusi digitaalisen valmistuksen työpaja Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella. Kurssimaksu 5 000 euroa sisältää Fab Academy Diploman kahdenkymmenen opintokokonaisuuden osa-aikaiset opinnot, jotka suoritetaan vuoden 2017 tammi-kesäkuun aikana.

Digitaalinen muuttuu fyysiseksi

Fab Lab -toiminta sai alkunsa ensimmäisen Fab Labin perustajan Neil Gerschenfeldin vuonna 1998 MIT:ssä pitämästä kurssista ”How to make (almost) anything”. Tällä hetkellä Fab Labeja on jo noin tuhat ympäri maailmaa. Ne kaikki toimivat samoilla periaatteilla: käytettävissä on samat perusprosessit ja niissä opastamiseen koulutettu henkilökunta, tilat ovat avoinna kenelle tahansa ilman laitteiden käytöstä perittävää korvausta ja toiminnan perustana on säännöllinen yhteydenpito ja tiedon jakaminen Fab Lab -verkostossa.

Yhtenäisten prosessien ansiosta esimerkiksi Oulussa suunniteltu ja dokumentoitu laite voidaan valmistaa missä päin maailmaa tahansa paikallisista materiaaleista. Digitaalinen tieto muuttuu fyysiseksi, kokonaisia laitteita valmistetaan alusta loppuun nopeasti, monipuolisesti ja yhteisöllisesti. ”Vain bitit liikkuvat. Hiilijalanjälki pienenee, kun materiaaleja ei kuljeteta paikasta toiseen”, Jani Ylioja toteaa.

Monikäyttöinen innovaatioympäristö

Fab Lab Oulu on ensimmäisenä toimintavuotenaan tarjonnut Oulun yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille sekä lukio- ja peruskouluopettajille, yrityksille, yhteisöille ja yksityisille innovatiivisen ympäristön, jossa on jo toteutettu esimerkiksi workshop-opetusta, työssä harjoittelua Oulun kaupungin kesäseteliläisille, opiskeluun liittyvää käytännön harjoittelua ja opiskelijoiden harrastusprojekteja. Oulun yliopiston Abipäivillä 9.–10.11. Fab Lab toimii sähkö- ja tietotekniikan tutkinto-ohjelmien ja tutkimuksen esittelypisteenä tuleville opiskelijoille.

Hakuohjeet ja koulutuksen kuvaus

Lisätietoja:

Jani Ylioja, Oulun yliopisto, Fab Lab Oulu, jani.ylioja@oulu.fi, puhelin +358 50 595 1907

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs