Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Ensimmäiset työyhteisösovittelun erityisosaajat valmistuivat

Oulun yliopisto

Ensimmäiset työyhteisösovittelun erityisosaajat valmistuivat

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2014 klo 12:57
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, täydentävien opintojen keskus TOPIK
Tiedote 27.3.2014

 

Ensimmäiset työyhteisösovittelun erityisosaajat valmistuivat

Ensimmäiset työyhteisösovittelun erityisosaajat ovat valmistuneet usean yliopiston yhteistyönä järjestetystä koulutuksesta. Oulussa valmistui 10 osaajaa. Koulutuksen järjesti Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus TOPIK.

Työelämän kehittämisen kannalta on tärkeää, että ammatillisen osaamisen lisäksi työpaikoilla panostetaan ihmisten kykyyn toimia rakentavasti konfliktitilanteissa. Ristiriitoja ei voi välttää työpaikoilla, kuten ei muutenkaan elämässä. Tärkeää on se, kuinka konflikti- ja ristiriitatilanteissa toimitaan. Osataanko niihin puuttua ajoissa ja hyödyntää ne yhteisöllisen oppimisen mahdollisuutena, vai vaikuttavatko ne ratkaisemattomina työpaikan ihmissuhteisiin ja vaikeuttavat työntekoa? Työyhteisöissä tarvitaan kykyä estää konfliktien pitkittymistä selvittämällä ristiriitatilanteet jo niiden syntyvaiheessa sekä keinoja ratkaista pitkittyneet ristiriitatilanteet rakentavalla tavalla.

Yksi melko uusi menettelytapa työyhteisöjen konfliktitilanteissa on työyhteisösovittelu. Kokemukset työyhteisösovittelusta osoittavat, että se on varsin tehokas ja toimiva tapa ratkaista työyhteisössä esiintyviä vakavia ristiriitoja arvostavalla ja konfliktin osapuolia voimaannuttavalla tavalla. Työyhteisösovittelu on enemmän kuin menetelmä ristiriitatilanteiden selvittämiseksi. Se on yhteisöllinen oppimisprosessi, jonka puitteissa osapuolet pääsevät kehittämään valmiuksiaan toimia rakentavasti muissakin ristiriitatilanteissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Työyhteisösovittelun erityisosaaja -koulutuksen toteuttivat yhteistyössä Oulun, Lapin, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot. Vuoden pituiseen korkeakoulutettujen oppisopimustyyppiseen koulutusohjelmaan osallistui valtakunnallisesti yli 50 työelämän kehittäjää sekä työsuojelun ja henkilöstöhallinnon vastuuhenkilöä. Koulutuksessa oli vahva työelämäyhteys ja osallistujien työpaikat sitoutuivat prosessiin tiiviisti.

Työyhteisösovittelun erityisosaamisessa yhdistyvät vahva työelämän kokemus sekä monipuolinen näkemys työelämän ja työyhteisöjen dynamiikasta. Kaikki Oulun yliopiston ryhmästä valmistuneet ovat pitkän työuran tehneitä työelämän kehittäjiä, jotka haluavat tuoda oman kokemuksensa työelämän ristiriitojen korjaamisen avuksi. Koulutuksesta ja työyhteisösovittelusta sekä erityisosaajien palveluista voi tiedustella suoraan valmistuneilta tai täydentävien opintojen keskuksesta.

Lisätietoja:

suunnittelija Bärbel Fink, Oulun yliopisto, täydentävien opintojen keskus,
puh. 0294 487302, s-posti: barbel.fink(at)oulu.fi

 

----
Koulutuksesta valmistuneet työyhteisösovittelun erityisosaajat:

Eija Helala, Oulun Osuuspankki
Marjo Kanniainen, Mikeva Oy
Maria Kenola, Mehiläinen työelämäpalvelut
Marika Kivirinta, Oulun yliopistollinen sairaala
Marja-Liisa Mettovaara, Oulun Seudun Mäntykoti ry
Tuula Määttä, Oulun yliopistollinen sairaala
Aulikki Ohtamaa-Panu, Rastor Oy
Marja Puirava-Hanhela, Inno & Vire Oy
Riku Repo, ProRepo Oy
Maiju Österman, Motixia

 

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs